RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Pendeš predvodila bh. izaslanstvo na ministarskom sastanku NATO-a u Bruxellesu

Ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš u četvrtak je predvodila izaslanstvo resornog ministarstva i Oružanih snaga BiH na ministarskom sastanku NATO-a u formatu „Odlučna potpora“, održanom u Bruxellesu, saopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Učesnici sastanka bili su ministri obrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu.

Raspravljano je o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, kao i izazovima s kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršenju te misije.

Ministrica Pendeš je naglasila opredijeljenost BiH za potporu izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu, kao i da će pripadnici Oružanih snaga BiH nastaviti sudjelovati u misiji „Odlučna potpora“.

Ona je posebno naglasila da Bosna i Hercegovina svojim sudjelovanjem u misijama projiciranja stabilnosti te stalnim napretkom na svim drugim područjima pokazuje čvrstu opredijeljenost za nastavak puta ka euroatlantskim integracijama.

Na marginama sastanka, ministrica Pendeš se susrela sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a Rosom Gottemoeller, ministricom obrane Kraljevine Španjolske Margaritom Robles, ministrom obrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem, ministrom obrane Mađarske Tiborom Benkom i ministricom obrane Republike Italije Elisabettom Trento.

U okviru posjeta Sjedištu NATO-a u Bruxellesu, ministrica Pendeš je posjetila i Misiju BiH pri NATO-u, gdje je imala kraći prijam i sastanak s veleposlanikom BiH pri NATO-u  Almirom Džuvom. Uslijedio je i kraći radni sastanak s pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH. Brigadir Čajić informirao je ministricu Pendeš o najvažnijim aktivnostima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u.

Osim ministrice Pendeš, u izaslanstva Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH su bili pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Jasmin Čajić, zamjenik šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u, brigadir Velibor Purković, te savjetnik ministrice obrane Jakov Križanović.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pendešova u Njujorku: Zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u BiH daleko od zadovoljavajućeg

Radio Brčko

U Sarajevu počela konferencija “Žene lideri u sigurnosti i odbrani”

Radio Brčko

Pendeš: ANP ne smije biti platforma za unutarnje nesuglasice

Radio Brčko