RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Posjedovanje oružja privilegija

Korisnici oružja i streljiva, odnosno vlasnici u Brčko distriktu BiH, dužni su trideset dana prije isteka oružanog lista da dođu u Policiju Brčko distrikta i podnesu zahtjev za produženje s popratnom dokumentacijom, kazala je Gordana Buha, šefica Odsjeka upravno-pravnih poslova i logistike u Policiji Brčko distrikta BiH.

Gordana Buha

Ona je kazala da je tim povodom formirano Povjerenstvo za oružje i streljivo koje ordinira četvrtkom pa tako se događa da zbog gužvi mnogi ne stignu uraditi ljekarsko uvjerenje, te je stoga Policija zauzela stav da blagovremeno vlasnik oružja podnese zahtjev, dok će se uzeti u obzir manja kašnjenja u dostavi ljekarskog uvjerenja.

Ona je, ipak, apelirala na vlasnike oružja da blagovremeno izvrše ljekarski pregled kako ne bi kasnili. Uvedena je praksa da se vlasnici oružnog lista obavještavaju o tome kada im istječe oružni list, a svako zakašnjenje podrazumijeva prekršajne sankcije.

U distriktu Brčko ima oko 4.500 registriranih osoba koji imaju oružni list. Buha je istaknula da je u proteklom razdoblju u više navrata bila akcija predaje nelegalnog oružja jer za svako nelegalno posjedovanje oružja kazne su rigorozne.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.