Arhiva

Potvrđena optužnica protiv Mensura Peljte i Redžepa Salaja

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je, a nadležni sud potvrdio,  optužnicu protiv  Redžepa Salaja i Mensura Peljte,  zbog sumnje  da su sredinom 1992.godine  na području predratne opštine Brčko počinili ratne zločine.

Optuženi se  terete da su  kao pripadnici 108. brigade Hrvatskog Vijeća Odbrane za Bosansku Posavinu tokom maja i  juna 1992. godine u naseljenom mjestu Gornji Rahić počinili ratni zločin prema civilnom stanovništvu i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti.

Prvooptuženom Redžepu Salaju stavlja  se na teret da je u jednom pomoćnom objektu u blizini mjesne ambulante zajedno sa još dva nepoznata lica fizički i psihički zlostavljao jednog civila,  te ga potom  odvezao u  nepoznatom pravcu i upotrebom hladnog oružja lišio života. Pored toga, njemu  i drugooptuženom Mensuru Peljti. stavlja se na teret da su vršili mučenja, nečovječno postupanje, nanosili velike patnje i povrede tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima i civilima zatočenim u krugu bivšeg šumskog gazdinstva „Majevica” na lokalitetu Okrajci.

Saglasno ukupnim rezultatima istrage, tokom koje je prikupilo preko dvije stotine materijalnih i drugih dokaza,  Tužilaštvo Brčko distrikta BiH  utvrdilo je da postoji  osnovana sumnja da su optuženi počinili  krivična djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv zarobljenika, te je  protiv njih podiglo optužnicu i  dostavilo je  nadležnom sudu na dalji krivični postupak.

Postupajući u fazi prethodnog saslušanja  Osnovni sud distrikta  potvrdio je optužnicu, a time i osnovanu sumnju da su optuženi  počinili  krivična djela za koja se terete.

Podsjećanja radi,  prvooptuženom je ranije na prijedlog Tužilaštva određen pritvor,   čije produženje je zatraženo i nakon potvrđivanja optužnice,   dok su prema drugooptuženom izrečene mjere zabrane  napuštanja boravišta i putovanja, te povremenog javljanja policiji.

Izvor:e-Brčko

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button