Arhiva

Povećan broj inspekcijskih pregleda radnika na crno u Brčko distriktu

Izvješće o radu Inspektorata Brčko distrikta za razdoblje od 07. do 09 mjeseca ove godine je bolje u odnosu na prethodno razdoblje, i realizacija ostvarenja plana je 122 %, kazao je glavni inspektor u Inspekroratu Brčko distrikta Zoran Gajić.

Za očekivati je do kraja godine da plan bude 100% ispunjen. Inspekcija je u ovom kvartalu izvršila 470 inspekcijskih pregleda, i u tim pregledima je pronađen 1221 radnik u obavljanju djelatnosti , 59 ih nije bilo prijavljeno na PIO i zdravstveno osiguranje , i pokrenut je prekršajni postupak protiv 17 subjekata koji nisu imali prijavljene radnike .

U odnosu na okolne i regionalne zemlje gdje radnika također ima koji rade na crno , mi nastojimo smanjiti broj radnika na crno ,navodi Gajić i dodaje kako je upravo donesen Zakon o zaštiti zdravlja radnika na radu a koji je usuglašen s standardima EU i on bi trebao poboljšati rad i uvjete rada radnika.

Unatoč tome što se pokušava smanjiti broj radnika na crno , zbog ekonomske situacije koja vlada u BiH i distriktu Brčko sve češće dolazi do otpuštanja radnika , zbog smanjenog obima posla , i nemogućnosti plaćanja spomenutih doprinosa .

Gajić je kazao kada su kontrole firmi iz entiteta, odnosno njihovih filijala u distriktu Brčko, da u prethodnim godinama Inspekcija Brčko distrikta nije imala nadležnost i nije vršila kontrole, ali da je sada dogovoreno između distrikta Brčko i entiteta , da to mogu vršiti inspekcijske službe Direkcije za financije i nadati se da će te kontrole u narednom razdoblju biti češće , kao i uplate doprinosa, pojasnio je nakon sjednice Vlade inspektor Gajić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button