Arhiva

Prikupljeno 1,8 milijardi evra

Komesar za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva saopštila je na kraju međunarodne donatorske konferencije, koja je pod motom “Obnovimo zajedno” održana u Briselu, da je za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji prikupljeno 1,8 milijardi evra, što je nadmašilo očekivanja, javio je izvještač Srne.
Georgijeva je precizirala da je od ukupno prikupljenih sredstava 892 miliona evra namijenjeno za BiH, za Srbiju 995 miliona evra, dok je za regionalne projekte prikupljeno 41,4 miliona evra.

Ona je zahvalila svim donatorima, ističući da će biti obezbijeđena transparetnost utroška sredstava.

Donatorska konferencije dala je doprinos i razvoju mehanizma za kontrolu voda, a tokom skupa je skrenuta pažnja na problem klimatskih promjena.

Prije saopštavanja ukupnih donacija skupu u Briselu su se obratili predsjedavajući Savejta ministara BiH Vjekoslav Bevanda i ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, koji su zahvalili zemljama učesnicama na solidarnosti koju su pokazali.

Izvor:SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button