RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Primorac: Avioni nisu kasnili ni sekundu, ispunili smo sve zahtjeve EU

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) već mjesec i po, otkako je preuzela kontrolu gornjeg sloja zračnog prostora iznad 10.000 metara, vrlo uspješno opslužuje zračni saobraćaj.

Direktor BHANSA-e Davorin Primorac kazao je za „Dnevni avaz” da nakon preuzimanja kon­trole 5. decembra 2019. godine nisu uvodili ni­kakve restrikcije niti su uzrokovali sekundu kašnjenja aviokompanija ma.

– Bili smo apsolutno kapacitirani u svakom smislu. Naši kontrolori, sustavi, oprema bili su na adekvatnom nivou i dokazali smo da smo se opravda­no poja­vili kao ravnopravan pružatelj us­luga zračne navigacije u Evropi. Imamo sposobno­st da ispunimo sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas – kazao je Primorac.

On dodaje da trenut­no opslužuju 700 aviona dnevno, dok je u isto vri­jeme lani taj broj bio 80 aviona.

– Prema našim plano­vima i prognozama, obim posla će se povećavati.  Vrhunac će bili naljeto ili krajem ljeta, kada ćemo trebati opslužiti 1.400 do 1.500 zrakoplova u danu – naveo je Primorac.

Vrlo je važna činjenica, ističe čelnik BHANSA-e, da je BiH kao država ispu­nila sve zahtjeve koje pred sve članice EU postavlja Evropska komisija.

– Usklađeni smo sa svim tim zahtjevima, isto kao Njemačka ili Austrija. Kada govorimo o BHANSA-i i civilnom zračnom prometu, mi smo u tom smislu već dio Evrope – naveo je Primorac.

On je naglasio da su povećanjem obima posla porasli i prihodi BHANSA-e, ali i troškovi.

– Naši prihodi, odnos­no troškovi će se povećati 34 posto na nivou godine, što je 12 ili 13 miliona maraka. Ti novci će biti utrošeni za daljnje obrazo­vanje našeg kadra, za plaće, za kapitalne investi­cije, operativne troškove – naglasio je Primorac.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.