Arhiva

Promovisana knjiga “Stogodišnji put slobode” u Preporodu Brčko

Serija uspješnih projekata Bošnjačke zajednice kulture BiH- Općinsko društvo Preporod Brčko, nastavljena je 4.aprila promocijom knjige “Stogodišnji put slobode”, autora Azema Vlasija i Ekrema Avdića.
Kontinuitet promocija knjige “Stogodišnji put slobode” autora Azema Vllasija i Ekrema Avdića, nakon promocija u Tuzli i Sarajevu nastavlejn je u Brčko Distriktu u Domu Islahijeta, u organizaciji brčanskog Preporoda. Ćazim Suljević, predsjednik Preporoda Brčko je kazao da se radi o zanimljivom štivu koje je zasnovano na povijesnim dokumentima i činjenicama, a lišeno je bilo kakve dnevne politike, ideologije, a pogotovu nacionalističkog i šovinističkog prisutupa, obzirom da se radi o vrlo osjetljivoj političkoj temi, kakav je u suštini odnos Srba i Albanaca u vezi Kosova.
Govoreći o značaju knjige za shvatanje i rasvjetljavanje međusobnih odnosa, što je jedan od primarnih cljeva knjige, promotor Dragoljub Todorović, advokat i publicista iz Beograda je u svom kazivanju naglasio da su Albanci jedan stari i poznati Balkanski narod sa svojom kulturnom, tardicijom i ravnopravnim pravom na postojanje i koegzistenciju, a da sama knjiga kroz dokumente i citate zorno pokazuje osporavanje tog naroda od strane velikosrpske politike, koje je kulminiralno za vrijeme Miloševićevog režima.
Azem Vllasi, koji je uz Ekrema Avdića, autor knjige, kazao je da je pogrešno pogrešna teza da su Albanci krivi za raspad Jugoslavije. “Mi nismo mogli ni ugroziti ni spasiti Jugoslaviju od raspada, a to što se desilo na Kosovu par godina prije raspada Jugoslavije je isključivo krivica Slobodana Miloševića”, naznačio je Vllasi.
Moderator promocije knjige “Stogodišnji put slobode”, pred više od stotinu prisutnih, bio je mr. Muhamed Mujkić, novinar i publicista.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button