RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Prvi let ljudske posade na Mars do 2040. godine

Glavni naučnik Nase Džim Grin najavljuje prvi let ljudske posade na Mars krajem treće decenije ovog vijeka i tvrdi da će do tada biti poznato da li je čovjek sam u svemiru.

Početkom druge decenije 21. vijeka biće razvijena stanica u orbiti Mjeseca, koja će podržavati male robotizovane lendere i druge eksperimente na ovom Zemljinom satelitu.

Do 2030. godine počeće prebacivanje uzoraka Marsa na Zemlju, a nakon toga slijede operacije na Mjesecu, dok će se Nasa pripremati za odlazak ljudi na Crvenu planetu.

Grin u intervjuu koji prenosi portal “Indeks.hr” najavljuje da će prva ljudska misija krenuti na Mars do 2040. godine.

On smatra da vrsta koja je vezana samo za jednu planetu teško može dugo opstati, te da treba kolonizovati Mars ako čovječanstvo želi da preživi i napreduje.

Grin poručuje da je Mars “najvažniji cilj Nase”.

Istovremno, on najavljuje da će odlazak na Mars biti međunarodni poduhvat, a ne trka za pobjedu jedne zemlje.

Grin je 2017. godine procijenio da će biti pronađen vanzemaljski život za desetak godina, a sada ističe da će naučnici u drugoj polovini druge decenije 21. vijeka biti sposobni da odgovore na pitanje da li je čovjek sam u svemiru.

On kaže da, uz Mars, postoje brojni svjetovi sa okeanima, odnosno mjeseci koji kruže oko gigantskih planeta i kao takvi predstavljaju mogućnosti za život.

Grin ukazuje i na tendenciju promjene smjera Zemljinog magnetnog polja.

“Znamo da se Zemljino polje u prošlosti mnogo puta okrenulo. Ne znamo zašto se to događa. Ali, kad se dogodi, Zemljino polje se praktično smanji na nulu, a mi vjerujemo da struje duboko pod korom okreću polove i počinju se vrtjeti u suprotnom smjeru stvarajući novo polje”, pojašnjava on.

Grin zaključuje da će doći vrijeme kada će Zemljino magnetsko polje oslabiti i ličiti na Marsovo, pa će planeta biti izložena solarnim vjetrovima koji će odnositi atmosferu.

“Ono što uočimo na Marsu, važno je za Zemlju, kao što je važno i ono što uočimo na Veneri”, ističe glavni naučnik Nase.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!