RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Rijeka Tinja i dalje raste, još jedna teška noć za mještane Cvijanovića

Tinja nastavlja rasti, još jedna noć je pred mjestanima Bijele i Gornja Skakave, koji su odsječeni od ostatka distrikta.

Kiša koja neprestano pada gotovo 40 sati , uzrokovala je poplave  u  Bijeloj  i svim okolnim mjestima u Južnom dijelu distrikta Brčko.

Mnoge poljoprivredne parcele su pod vodom ,Tinja iz sata u sat , raste , zbog neprekidnih padalina  , tako da se i  voda   bliži  i prvim kućama na samom ulasku u Bijelu.

Situacija  za većinu mjestana  Gornje Skakave i Bijele  je teška ali nije alarmantna, izuzev   naselja Cvijanovići , gdje je u prijepodnevnim satima voda poplavila brojne kuće i objekte koji su smjesteni uz rijeku Tinju. Prema zadnjim nezvaničnim  informacijama  prepolovljen je Brankov most u naseljui Cvijanovići.

Tasmošnje stanovništvo je i dalje u svojim kućama,  i  na svoj se način bori se s  vodenom bujuicom. Na svu sreću nema stradalih. Unatoč brojnim vrećema pijeska i crpkama koje neprekidno izvlače vodu iz dvorišta , sve se cini kao Sizifov posao. Voda neumitno ulazi u kuće i objekte.

Inače u vodom opasanoj Bijeloj i Gornjoj Skakavi , napajanje električnom energijom je uredno, stanovništvu pričinjava problem nedostatak pitke vode,pa se    potpomažu, osim prokuhanom vodom , mineralnom vodom , te  ostalim raspoloživim napitcima.Hrane također za sada  ima dostatno.

Zdravstveni centar u Bijeloj , relativno je  je opskrbljen onim najpotrebnijimlijekovima, ističe nam dežurna ekipa na čelu s dr. Andrijanom Andrić,  i  zdravstena usluga je  od 8 sati  ujutro do 20 sati,  dostupna  pacijentima.

Za eventualnu  hitnu potrebu odlaska u  Bolnicu, mještani su upućeni da pozivaju    Centar   za izvještavanje i Vatrogasnu službu  Brčko distrikta,  koje mogu dobiti na brojeve 121 i 123

Fiksna  telefonija je  povremeno u prekidu , tako da se mještani uglavnom služe mobilnom telelefonima.

Prema zadnjim prognozama meteorologa , padaline se očekuju i tijekom sutrašnjeg dana , tako da je za očekivati novi val vode na ovom području .

Smirivanje vremena i prestanak oborina najavili su za drugi dan vikenda.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.