RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

RS: Farmeri ljuti na uvoznike

Stočari apeluju na kancelariju za veterinarstvo BiH da stane u njihovu zaštitu. Iz zemalja u kojima ima “plavog jezika” nije im dozvoljeno da uvoze telad

Farmeri iz Semberije i Posavine ogorčeni su zato što Kancelarija za veterinarstvo BiH, kako kažu, “nije konstatovala postojanje stočne bolesti plavi jezik i na teritoriji BiH, a registrovana je u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj”.

Oni tvrde da zbog toga stočnom fondu u Republici Srpskoj, ali i u Federaciji, preti potpuno uništenje. I objašnjavaju kako iz ovih zemalja u BiH je dozvoljen uvoz mesa, ali ne i mlade žive stoke koja nije obolela.

Ovo su za “Novosti” izjavili ugledni farmeri iz Semberije i Posavine Ljubiša Rosić, Goran Mitrović, kao i Zdravko i Milenko Pavlović, koji na godišnjem nivou tove oko 10.000 junadi.

– Postojanje stočne bolesti plavi jezik, koja ne spada u zoonoze, što znači da od nje ne obolevaju ljudi, još nije proglašeno jedino u BiH. Prosto je neverovatno da je bolest konstatovana u Hrvatskoj i Srbiji, dakle nekoliko kilometara od naših farmi u Posavini i Semberiji, a nije kod nas. Baš me interesuje kakvim mrežama je Kancelarija za veterinarstvo sprečila komarce da prelete preko Save i prenesu virus na naše farme. Naš opstanak je ozbiljno ugrožen – istakao je Ljubiša Rosić, poznati proizvođač mesa, vlasnik ZP “Komerc” iz Vršani, kod Bijeljine, koje na godišnjem nivou tovi preko 3.000 junadi.

Ništa manju zabrinutost nije izrazio ni Goran Mitrović, ugledni farmer u BiH i vlasnik preduzeća “Gold MG” iz Donjeg Žabara.

– Mi više ne možemo da izađemo na kraj sa odnosom Kancelarije prema ovom pitanju, jer ne nabavljamo telad pod istim uslovima kao farmeri u okruženju. Naši poljoprivrednici, koji su već ugroženi slobodnom trgovinom, neće moći da izdrže ovu nelojalnu konkurenciju i bojim se da ćemo uskoro potpuno ostati bez stočnog fonda – rekao je Mitrović.

Vlasnik ZP “Komerca”, Ljubiša Rosić ističe da će, posle prošlogodišnjih poplava od kojih je pretrpeo štetu od 400.000 KM, ovakvim odnosom države koja bi trebalo da štiti domaću proizvodnju, imati mnogo veću štetu koju neće moći da izdrži i da će njegove štale uskoro ostati prazne.

– Mi od Kancelarije ne tražimo ništa drugo osim da nam omogući isti status kao što svojim farmerima obezbeđuju zemlje u regionu. Zbog toga smo pripremili zahtev Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom BiH da razreši ovo pitanje – naglasio je Zdravko Pavlović, jedan od vlasnika farme “Braća Pavlović” iz Obudovca.

Po mišljenju farmera ovog kraja, na ovakvo ponašanje Kancelarije za veterinarstvo BiH presudan uticaj ima takozvani uvoznički lobi koji iz tih istih zemalja u okruženju u kojima je potvrđena bolest plavog jezika, uvoze meso.

GUBITAK

UKOLIKO Kancelarija i Ministarstvo ne reše situaciju, nekoliko stotina ljudi će ostati bez posla, a država bez poreza i doprinosa i vlastite poljoprivredne proizvodnje, i to, prema rečima naših sagovornika, samo zbog interesa nekolicine uvoznika.

Izvor:NOVOSTI

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.