RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Санација избјегличких центара чека одлуку Владе

Јелена Никић Дамјановић

Влада Брчко дистрикта на посљедњој сједници донијела је одлуку да се о Информацији о затварању колективних центара и алтернативног смјештаја, коју је презентовала шефица Одјељења за расељена лица и избјеглице Јелена Никић-Дамјановић поново расправља на једном од Колегија Владе како би се чланови овог органа упознали са више детаља и могућих рјешења.

„Брчко дистрикт се код Развојне банке Савјета Европе кредитно задужио са 1.407.000 еура за реализација шест потпројеката: Прутаче, Грбавица, Церик, Брка, Ивици и Буквик. Процјене вриједности радова рађене 2011. године из данашње перспективе су нетачне. На основу стручних експертиза приједлог је да се крене у фазну реализацији потпројеката који су технички спремни, што Влада није прихватила већ су затражене додатне информације”, рекла је шефица Никић Дамјановић, подсјетивши да је, према садашњим процјенама, само за Прутаче потребно издвојити 3,7 милиона еура.

Према њеним ријечима, до повећања цијене радова дошло је због подизања стандарда које захтијевају из Банке, а која приликом санације тражи мјере енергетке ефикасности, прихватање отпадних вода, уређење вањске инфраструктуре.

Иначе, оквирни споразум о затварању колективних центара је потписан 2014. године по коме је Брчко већ требало учинити оперативним прву траншу кредита у износу од 140.000 еура, а ускоро се требају одредити рокови око друге транше кредита.

У међувремену, Брчко дистрикт већ плаћа камате на кредитно задужење, речено је на сједници Владе.

Шефица Никић-Дамјановић је истакла да ће санација стамбених јединица у којима је у шест колективних центара у Брчком смјештено 270 породица чим се Влада одреди о тзв. фазној реализацији ових пројеката или на реализацији овог тзв. „ЦЕБ 2“ пројекта неки други начин.

Када ће се то десити у овом тренутку у Влади дистрикта Брчко нису могли прецизирати.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.