RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Savjet ministara o privremenom finansiranju institucija

Savjet ministara u tehničkom mandatu trebalo bi danas da razmatra prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar.

Na sjednici koja je bila zakazana za četvrtak, 27. jun, a potom odgođena za danas, trebalo bi da bude razmatrana i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti i Ministarstva odbrane, na dnevnom redu će se naći informacija o lokalitetima nelegalnog ulaska migranata u BiH sa teritorije Srbije i Crne Gore, sa prijedlogom mjera i planom aktivnosti o angažovanju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga BiH na zaprečavanju ovakvih lokaliteta.

Ministri bi trebalo da razmatraju i informaciju o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti u prihvatanju državljana BiH koji se vraćaju iz NJemačke u BiH na osnovu Evropskog putnog lista za povratak.

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH, ministri bi trebalo da se izjasne o informaciji o podnesenom zahtjevu “Hrvatske elektroprivrede” za mirno rješenje spora protiv BiH u vezi sa investicijom “Hrvatske elektroprivrede” u izgradnju Rudnika i Termoelektrane “Gacko”.

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od januara do marta ove godine i izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Na predloženom dnevnom redu je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, te izvještaj sa pregovora za zaključivanje dodatnog protokola šest Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini između strana CEFTA.

Tema za razmatranje najavljene sjednice biće i Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Savjeta ministara u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja.

Na dnevnom redu su i nacrti sporazuma o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, zatim Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, grada Gradiška i KFV /NJemačka razvojna banka/ u iznosu od 10.266.845 evra – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – faza prva, i drugi od 3.800.000 evra – prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Na prijedlog Ministarstva bezbjednosti trebalo bi da bude razmatran i novi tekst Nacrta sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Na dnevnom redu je Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji projekta auto-puta/brzi put Sarajevo-Beograd-Sarajevo, te informacija o aktivnostima koje se preduzimaju na projektu “Izgradnja auto-puta/brzog puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo”.

Ministri bi trebalo da razmatraju i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova.

Biće riječi i o Nacrtu sporazuma o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom – BiH šest, sa Osnovama za zaključivanje navedenog sporazuma.

Na dnevnom redu su i informacija o IPA 2019 i IPA 2020 programima za BiH, informacija o ispunjavanju pravnog kriterijuma institucija BiH u procesu pristupanja EU, informacija o izradi i ažuriranju Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata BiH, informacija o perspektivama za BiH za period 2020–2022. godine i informacija o fiskalnoj održivosti za BiH.

Savjet ministara razmotriće izvještaj iz centralne baze podataka o počinjenim teškim krivičnim djelima u BiH u 2018. godini, te izvještaj o međunarodnoj pomoći za sektor poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja 2018. godini u BiH.

Pred ministrima će se naći izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu i izvještaj o realizaciji ovih izdatih isprava, te izvještaj o realizaciji Akcionog plana za primjenu Strategije za borbu protiv organizovanog kriminala u BiH za 2018. godinu.

Na sjednici bi trebalo da budu razmotreni Prijedlog srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH za period 2018-2021. godina, Analiza spoljnotrgovinske razmjene BiH za januar-mart ove godine i Inicijativa za promjenu režima radnog vremena.

Sjednica će biti održana u zgradi zajedničkih institucija BiH sa početkom u 12.00 časova.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.