Arhiva

SBB: Slučaj ”Bobar” banke prijeti opstanku distrikta

Organizacija Saveza za bolju budućnosti Brčko Distrikta BiH krajnje dramatično upozorava sve građane Distrikta, kao i međunarodne i domoće institucije i organizacije zadužene za očuvanje i prosperitet Distrikta, da najnoviji slučaj “Bobar banke” ozbiljno prijeti da prelije čašu brčanskih koruptivnih afera i ugrozi finansijsku, ali svaku drugu, opstojnost Distrikta.

Još se pouzdano ne zna koliku će štetu pretrpjeti Brčko distrikt BiH od propasti „Bobar banke“, u kojoj su bile deponovane i javne pare ove lokalne zajednice, ali prve procjene alarmantno upozoravaju da bi ovaj najnoviji financijski udes mogao opustošiti Distrikt više nego ljetošnje katastrofalne poplave koje su odnijele oko 20 miliona KM.

Ovo bi mogao biti završni udarac na inače već duže vrijeme uzdrmani budžet, s dramatičnim socijalnim posljedicama po stanovništvo Distrikta.

Ono što u cijeloj ovoj drami izbija u prvi plan je osnovana sumnja da su, za razliku od šteta od poplava, za aferu sa izgubljenim novcem građana Distrikta u propaloj banci zaslužni silnici iz ovdašnjih javnih institucija koji su  svjesno vršili  najrizičnije transfere javnog novca, svakako ne bez nečije koristi,  a na štetu svih nas.

Podsjećamo na podatak da je zbog katastrofalnog upravljanja javnim financijama ostalo nenaplaćeno oko 40 miliona KM  za komunalne usluge od pravnih i privatnih lica. Distrikt je takođe izgubio 14 miliona maraka po osnovu naplate akciza, a zbog nekompetentnog, odnosno kriminalnog, vođenja predmetnih pravnih sporova.

No, pomenuti kao i niz drugih slučajeva upravljanja javnim desetinama miliona maraka  kao privatnom prćijom od strane nekoliko silnika u vlasti, nisu dovoljan razlog Tužilaštvu Distrikta da pokrene ozbiljne istrage, a sve zbog „kumovsko-taldžijskih“  veza koje zatvaraju nedodirljivo kolo organizovanog kriminala. U svemu tome i Policija Distrikta se ponaša napadno suzdržano i “neutralno”.

Stoga Organizacija Saveza za bolju budućnost javno izjavljuje da želi da vrši uticaj, ali ne na rad, već na nerad dijela policijskih struktura kojima se ohrabruje bezakonje.

Jasno je da aktuelnu vlast Distrikta čine nekompetentni i i nesposobni ljudi, ali ovako vrtoglavo uvećanje šteta na svakom koraku, ne može biti samo plod neznanja i nesnalaženja, već i skrivenog, dubljeg i opasnijeg scenarija.

Razmjere kastastrofalnog upravljanja novcem i životima građana Brčko Distrikta BiH neminovno aktuelizuju pitanje o planovima svjesnog urušavanja Brčko Distrikta  BiH, čijom se realizacijom diriguju sa strane.

Da nije tako, ne bi Brčko Distrikt BiH tako brzo od najperspktivnije lokalne zajednice dospjelo na čelo liste ekonomskog propadanja, bezakonja i anrhije u BiH.

Organizacija Saveza za bolju budućnost Brčko distrikta upozorava građane da je krajnje vrijeme da svim demokratskim sredstvima, pa i građanskom neposlusnošću i protestima iskažu svoje  nemirenja sa uništavanjem svojih i života svoje djece, te onemoguće neizbiježnu propast u koju nas vodi aktuelna vlast.

Organizacija Saveza za bolju budućnost Brčko distrikta BiH
Služba za medije

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button