RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

SHF 2019: Potpisan memorandum o saradnji između sedam banaka koje posluju u skladu sa islamskim principima

Na marginama 2.Sarajevo Halal Fair-a (SHF) 2019, Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom korporacijom za razvoj privatnog sektora (ICD) koja djeluje pri Islamskoj razvojnoj banci (IsDB ) prvi put u Sarajevu organizirala je veliki sastanak direktora banaka iz cijelog svijeta koje posluju u skladu sa islamskim principima.

Tokom sastanka potpisan je Memorandum o razumijevanju  između Bosna Bank International, Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD), Islamic bank „Zaman-Bank“ Jsc iz Kazahstana, Islamic Bank of Guinea, Islamic Bank of Niger, United Bank of Albania i Alakhdar Bank Maroko. Ovaj Memorandum je platforma za buduću saradnju između potpisinica, ali je otvoren i za druge banke da mu pristupe.  Cilj Memoranduma je zajednička saradnja  na promociji islamskog bankarstva, promociji poslovnih događaja u cilju povezivanja tržišta,  razmjena iskustava i dobrih praksi, te promocija halal-inudstrije.

„ICD ima pristup u 54 države članice i u tim zemljama definitivno postoji interes za halal- proizvode i razvoj biznisa u ovoj oblasti. Procjenjuje se da je halal-tržište vrijedno 2,3 triliona dolara. Vjerujemo da naše finansijske institucije u kojima imamo pristup i mreža finansijskih instuitucija u kojima je ICD jedan od vlasnika mogu postati izvrsna dodatna vrijednost u osiguravanju finansiranja i kreditnih linija, a s druge strane imamo infrastrukturu za razvoj i otvaranje fabrika. Želimo da BiH postane centar halal-industrije u Evropi. Također, kroz naše članice mi možemo osigurati pristup ovih proizvoda u cijelom svijetu“, izjavio je Ayman Sejiny, direktor Islamske korporacije za razvoj privatnog sektora (ICD)

BBI banka od ranije ima potpisan memorandum o saradnji sa ICD-om.

„Ova saradnja sa BBI bankom izvrsna je prilika za BiH, jer kroz taj MoU dajemo Bosni i Hercegovini  pristup našoj mreži, od od Indonezije do Maroka, od zapadne do subsaharske Afrike. ICD ima 102 finansijske institucije u svijetu, od čega 42 u Africi  i svaki proizvod koji bude dolazio iz BiH kroz našu mrežu, mi mu možemo obezbjediti sigurnost„ kazao je Sejiny. Dodao je da je metodologija koju koristi BBI banka pokazala veoma uspješnom te da će BBI model poslovanja u skladu s islamskim principima biti implementiran i u drugim finansijskim institucijama u vlasništvu ICD-a. 

Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke predstavio je poslovne rezultate BBI banke, kao uspješan primjer rada i djelovanja banke koja djeluju na principima islamskog bankarstva.

„BBI banka  od osnivanja do danas se suočila s mnogo izazova i poteškoća, ali ih je sve uspješno prevazišla.  Kada je BBI banka počela s radom, klijenti i tržište u BiH nisu poznavali pojam islamskih finansija. U tom periodu trebalo je klijente upoznati s principima islamskog bankarstva i istovremeno se takmičiti sa jakom konkurencijom, bankama koje su ovdje imale svoje podružnice.  Razvili smo nove proizvode utemeljene na islamskim principima. Dosta smo radili na uvezivanju privrednika međusobno i sa investitorima, povezivanju naših klijenata, počeli organizirati SBF i SHF kao investicijsko-poslovne konferencije i uz puno rada i truda, postigli smo to da je BBI banka danas najbržerastuća banka u BiH“, kazao je Bukvić.

Dodao je da je BBI banka partner privredi u BiH te je pozvao  učesnike sastanka da na sljedeći SBF i SHF dovedu svoje klijente, a BBI banka će posredovati njihovom povezivanju sa bh. privrednicima.

Na  sastanku je razgovarano o aktivnostima u pravcu saradnje privrede Bosne i Hercegovine i privreda zemalja gostiju te promocije Sarajevo Halal Faira i Sarajevo Business Foruma u zemljama u kojima su prisutni IsDB i ICD.  Zaključeno je da je ovaj sastanak početak buduće uspješne saradnje te da zajednički imaju kapacitete da doprinesu razvoju zemalja u kojima posluju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zbog velikog interesovanja, rok za prijavu na takmičenje „Transformers Roadshow“ produžen do 16. 09.2019.

Radio Brčko

BBI banka i Vlada Tuzlanskog kantona: Za privrednike 27 miliona KM po stopi od 0 posto

Radio Brčko

Velika delegacija iz Malezije i ove godine na Sarajevo Halal Sajmu

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!