Arhiva

Ситуација са мигрантима алармантна, градоначелник Бихаћа долази у Сарајево

На подручју Бихаћа, Цазина и Велике Кладуше у прихватним центрима се налази око 3.500 миграната, а процјењује се да их је око 2.500 нерегистрованих, односно ван центара. Због лоше безбједносне ситуације и нереаговања са нивоа БиХ, градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић данас ће се запутити ка Сарајеву како би се обратио медијима.

Конференција за новинаре биће одржана у хотелу “Bosnia” с почетком у 12 сати, а тема је једна – мигрантска криза.

МУП Унско-санског кантона од данас је ограничио кретање мигрантима у граду, а како је наредила Оперативна група за координисање активности и надзора над мигрантском кризом у УСК. Тражили су да се мигрантима забране окупљања на јавним мјестима, посебно у близини образовних установа као и просјачење и све врсте друштвено неприхватљивог понашања.

– Као што вам је познато, Град Бихаћ већ двије године под константним је притиском илегалних миграната, а грађани Бихаћа остављени су сами, без конкретне помоћи надлежних институција. У Бихаћу се налази неколико хиљада миграната о којима брине само Град Бихаћ, Црвени крст и међународне организације, а сваким даном у Бихаћ пристиже по неколико стотина нових миграната. Министарство безбједности БиХ и надлежне институције нису провеле нити један од закључака са састанка из Брисела који се односе на управљање процесом миграција у БиХ. Доласком зиме хуманитарна, безбједносна и епидемиолошка ситуација у Бихаћу постаје алармантна – поручио је Фазлић.

Безбједносна ситуација такође је нарушена. МУП УСК свакодневно интервенише због тучњава које заврше рањавањем, а неке и смртним исходом. Грађани Бихаћа се прибојавају за своју безбејдност, јер су током претходне зиме имали повећан број провала у куће и крађа.

Оперативна група је забранила објектима Бира и Мирал продужавање уговора о изнајмљивању за смјештај мигранта што би значило да ће, уколико се ова наредба реализује, око 2.000 миграната остати без смјештаја. Затражили су и од Министарства безбједности да мигранте пребаци на нову локацију или да их смјесте у Салаковац и Ушивак.

РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button