RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Skupštinska komisija zahtijeva pooštravanje zakonskih odredbi

Komisija za rad zdravstvo i socijalnu zaštitu brčanskog Parlamenta započinje izmjene Zakona o socijalnim pravima i dječijoj zaštiti, te zahtijeva pooštravanje Pravilnika o funkcionisanju domova za stara i nemoćna lica u Distriktu.

Komisija zahtijeva da svaki uposlenik koji ostvaruje naknadu za porodiljsko bolovanje u Distriktu, predhodno, mora biti nastanjen najmanje dvije godine na ovom području kako bi se izbjegle evidentne manipulacije, te odliv značajnih budžetskih sredstava, a što je sada slučaj. Takođe se nalaže i kategorizacija svih lica koja koriste pravo na naknadu za tuđu njegu i pomoć i to prema stepenu i obliku invalidnosti tako da prva grupa ima 160, a posljednja 40 maraka mjesečnu naknadu.

«Kako će ove promjene, prema procjenama, izazvati budžetske implikacije od oko 950.000 maraka, uz Pravilnik, sve treba ugraditi i u naredni budžet. Takođe smo usvojili i odluku kojom se nalaže pooštravanje normativa za rad domova za stara i iznemogla lica, počev od uslova smještaja do nivoa usluga. Rok za njegovu izradu i primjenu je godinu dana, a oni koji ga ne budu poštovali neće dobiti saglasnost za dalji rad», rekao je predsjednik Komisije, Tomislav Stjepanović.

Komisija je razmatrala i žalbu Sabrije Mujanovića kome stručna Komisija JZU “Zdravstveni centar” Brčko nije odobrila banjsko liječenje unatoč preporuci njegovog ordinarijusa, već predložila fizikalnu terapiju u ovoj ustanovi. S tim u vezi je predloženo da stručni tim JZU, još jednom, izanalizira cijeli predmet, kao i da Medicinski centar, nezadovoljnim pacijentima osigura isntitut žalbe na drugostepenom nivou i o tome obavjesti pacijenta, što do sada nije bio slučaj.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!