RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Slaba prinudna naplata novčanih kazni

Brčanska Poreska uprava, za devet godina, otkako je na snagu stupio Zakon o prekršajima, zaprimila je 25.153 prekršajna naloga na prinudno izvršenje, od čega je poništeno 5.722, a ukupno obrađeno 19.431 prekršajni nalog, od kojih niti jedan nije pao u zastaru.

„Za ovih devet godina imali smo obavezu, kroz te naloge, da naplatimo šest miliona i 972 hiljada maraka. Međutim, od tog broja veliki broj dužnika je proglašen nesolventnim, odnosno ne postoji način da im se dug naplati jer nemaju nikakvih izvora prihoda niti imovine. Ono što je naplaćeno se odnosi na ogroman broj novčanih kazni sa malim iznosima, tako da je svega naplaćeno ukupno milion i 500 hiljada maraka“, precizirao je direktor poreske uprave Miodrag Trifković.

Još je dodao da Poreska uprava nema potreban kadar za za rad u višefaznom upravnom postupku, te da će ići sa prijedlogom da se pojača sankcija kod oduzimanja sredstva izvršenja.

„Smatram da je do sada ovo bilo neefikasno rješenje zbog toga što se, iako zakon kaže da postoji mogućnost da se oduzima sredstvo izvršenja, ono uglavnom u pravilu ne oduzima. Niti se oduzima automobil koji je učestvovao u prekršaju, niti motorna pila ako je u pitanju nelegalna sječa šuma, niti bilo šta. A njihovim oduzimanjem bi se sigurno smanjio broj prekršilaca. Najčešći slučajevi su da se oduzima sredstvo izvršenja kod lica koja prose na ulici, koje je zanemarljivo“, pojasnio je Trifković.

Također je kazao da će se ići i sa prijedlogom, da se u zakon kao obavezan, uvede društveno-korisni rad.

„U zakonu sada imamo društveno- korisni rad za određene kazne, ali je to neobavezna mjera. Znači lice može, a i ne mora da obavlja društveno -korisni rad. Ako bi to bila obaveza, ako osoba već nema da plati kaznu, a bila bi mu obaveza da ide na društveno-korisni rad, kroz Komunalno preduzeće bi mogli provući na stotine ljudi. I za veoma mali novac bi imali izuzetno čist grad i slično“, dodao je Trifković.

Predložiće, kako je naglasio, i da se zakonski smanje troškovi prinudne naplate.

„Zato što trošak prinudne naplate, po našoj procjeni, koji ide od 100 do 2.000 maraka nenaplaćenog potraživanja, jako opterećuju procenat naplate. Tražićemo da se trošak prinudne naplate svede na 20 maraka do visine ovog duga“, istakao je Trifković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.