RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Sredstva izdvojena, Romi bez zaposlenja

U proteklih pet mjeseci od kako je raspisan Javni poziv poslodavcima za zapošljavanje Roma sa evidencije lica koja aktivno traže posao na Zavodu za zapošljavanje Brčko distrikta, posao su pronašle tek četiri osobe koje se izjašnjavaju kao pripadnici ove nacionalne manjine.

“Razlog za ovako mali broj zapošljavanja Roma leži u slaboj zainteresovanosti i poslodavaca, ali i samih Roma da se prijave na ovaj Javni poziv “, kazao je Vlado Jevtić direktora brčanskog Zavoda za zapošljavanje.

Za sedam godina koliko se već realizuje ovaj javni poziv, zaposleno je tek 16 lica  pripadnika ove nacionalne manjine.

“Jedan od razloga zašto ovaj program zapošljavanja daje ovako slabe rezultate jeste i to što se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta nalazi samo 42 Roma koja  aktivno traže posao”, dodao je Jevtić.

Javni poziv za zapošljavanje Roma finansira se sredstvima Ministarstva za ljudska  prava i izbjeglice BiH u iznosu od 125 hiljada  KM.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.