RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Srpski predstavnici vlasti i SPC u Brčkom upriličili Božićni prijem

Srpski predstavnici Vlasti Brčko distrikta, u suradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, upriličili su sinoć tradicionalni Božićni prijem. Brčanski gradonačelnik, Siniša Milić, tom je prilikom ukazao na dar koji Brčko distrikt ima, a to je ozračje etničke i religijske različitosti u kojoj se već godinama zajedno proslavljaju svi značajni događaji ove zajednice.

„Božić je praznik ljubavi i razumijevanja. Zato je važno, naročito u multietničkim i multireligijskim sredinama, gdje postoje možda nekada i drugačiji stavovi i pogledi na različite stvari, da praktikujemo ovakvu vrstu prijema povodom značajnijih vjerskih praznika. Naravno, u politici se mogu donositi različite odluke. Može biti ljutnje povodom različitih odluka. Ali kada su u pitanju događaji koji oslikavaju nacionalni ili religijski identitet onda moramo pokazati onu vrstu ljudskosti koja garantuje da ćemo uz jedno međusobno uvažavanje i dijalog riješiti i sva druga sporna pitanja. Naprosto, u multietničkim i multireligijskim sredinama, kakva je distrikt Brčko, ovo je neminovnost i meni je drago da smo večeras, pored predstavnika srpskog naroda, ovdje imali i goste iz drugih naroda i manjinskih zajednica“, rekao je gradonačelnik Milić.

Prisutnima na Božićnom prijemu obratio se i arhijerski namjesnik brčanski, protojerej stavrofor, Dragan Ćirković.

„Nalazimo se u najradosnijim danima rođenja gospoda Isusa Hrista, Bogomladenca, kada su zaista naša srca ispunjena radošću, kao i naši domovi, naše porodice. Evo već je ušlo u tradiciju, više od jednu deceniju zajedno sa ostalim pripadnicima drugih naroda, odnosno konjfesija, mi obilježavamo dane ovoga našeg velikoga praznika. Mi smo im zahvalni u tome što dijele našu radost, ako iskreno dijele, a vjerujem da ima ljudi koji dijele iskreno našu radost, kao što i mi dijelimo njihovu radost na njihove velike praznike. Zahvaljujući srpskim predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta, mi smo uspjeli i uspijevamo zahvaljujući samome gospodinu gradonačelniku, da organizujemo ovaj koktel, i to ćemo činiti, ako Bog da, dokle god je vijeka. Daj Bože da se u miru, slozi i svakovrsnom dobru sastajemo, kako večeras ovdje, tako svugdje i na svakom mjestu“, rekao je prota Ćirković.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!