Arhiva

Stanje na području Brčko Distrikta BiH , nakon poplava redovito- Odjel javne sigurnosti sačinio prijedlog mjera obrane od poplava .

Nakon poplava koje su od 17. travnja 2014. godine uslijed obilne kiše zahvatile južni dio Distrikta, stanje u zahvaćenim područjima na teritoriji Brčko Distrikta BiH se normalizira, navedeno je u Izvješću Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH , koji je sačinio i prijedlog mjera i uputio Vladi distrikta Brčko.

Voda se povukla u korita, vodostaji rijeka Brke, Tinje i Zovičice su u opadanju. Sve putne komunikacije i lokalni putovi su prohodni, kućanstva nisu ugrožena. Pripadnici Odjela za javnu sigurnost su idalje na terenu i prate stanje. Prema riječima predstojnika resornog Odjela Uroša Vojnovića Odjel javne sigurnosti sačinio je prijedlog mjera koje treba poduzeti kako bi se učinili maksimalni napori da se ovakve situacije ubuduće izbjegnu.

Kao kritične točke u prijedlogu mjera Odjela za javnu sigurnost se navodi začepljenje korita rijeka u MZ Brka , na lokalitetu između sela i bivše baze SFOR-a.- gdje je potrebno čišćenje korita.

U MZ D.Vukšić potrebno je izvršiti izdizanje dijelova puta prema selu na nekoliko lokacija s propustima ispod puta kako bi se omogućio nesmetan pristup selu u slučajevima povišenog vodostaja. Također u Drenovi je potrebnmo izvršiti izdizanje puta prema zaselku s izgradnjom propusta ispod puta.

U prijedlogu mjera još se navodi da je neophodno izvršiti obilazak , saniranje , održavanje i čišćenje riječnih korita, kao i  sanaciju kanalske mreže.

Smeće u rijekama , plastična ambalaža , izravno ugrožava objekte , mostove i uzrokuje začepljenje rijeka i kanala te izljevanje , gdje je potrebno propagndno ali i operativno djelovanje preko Ekoloških udruga.

Jedna od predloženih mjera se odnosi na higijensko-epidemiološku službu da izvrši dezinfekciju poplavljenih područja i bunara. Izvršiti kontrolu vode za piće na poplavljenom području s ciljem spriječavanja širenja eventualnih zaraznih bolesti.

Neophodno je da Odjel za javne poslove izvrši obilazak puteva i mostova i sva eventualna oštećenja sanira u najkraćem roku , kako ne bi došlo do većih oštećenja u sljedećem razdoblju.

U cilju preventivnog djelovanja Odjel za javnu sigurnost će u MZ distribuirati određene količine materijala i alata za obranu od poplava , primjerice , vreće za pjesak, alat, čizme, kabanice, s ciljem efikasnijeg odgovora na katastrofe. Odjel će izvršiti i obilazak registriranih klizišta na području distrikta Brčko s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja na istim , nakon obilnih padalina i poplava , čija je aktivnost u tijeku.

U zaključku prijedloga mjera Odjela za javnu sigurnost se ističe suradnja s Crvenim križem/krstom Brčko distrikta i Udrugom građana ronilački klub NEMO Brčko, koji su sve svoje potencijale stavili u pripravnost i na raspolaganje Odjelu za javnu sigurnost , kao i suradnju s Mjesnim Zajednicama Brka, G. Rahić, Palanka G. Vukšić i suradnju sgrađanima na poplavljenim područjima .

Neophodno je poboljšati suradnju između Odjela Vlade i Policije Brčko distrikta u kriznim situacijama, još je navedeno u prijedlogu mjera Odjela za javnu sigurnost vlade distrikta Brčko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button