RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Stepenovana naknada za tuđu njegu i pomoć od avgusta

Iznovo stepenovana podjela novčane naknade za tuđu njegu i pomoć korisnicima bi trebala biti dostupna početkom osmog mjeseca ove godine.

Ekspertski tim će, u međuvremenu, izvršiti dodatne analize potrebne dokumentacije za svakog od korisnika ovog vida novčane naknade, te ih kategorisati u četiri grupe, od čega će ovisiti i sama visina naknade koju će primati.

«Osnovica za obračun biće prosječna plata u Brčko distriktu, te uzimajući to u obzir, prvoj kategoriji bi za tuđu njegu i pomoć pripadalo oko 160 maraka mjesečno, a posljednjoj – četvrtoj oko 40 maraka.

«Ovakvim stepenovanjem bi bilo bolje kategorisano više od 2.000 korisnika ovog prava u Distriktu za koje se, do sada, izdvajalo oko 2.300.000 maraka”, naglasila je šefica resoranog pododjeljenja brčanske Vlade, Nataša Stevanović.

Prema planiranim projekcijama za Izmjene i dopune zakona za tuđu njegu i zaštitu dodatno je izdvojeno 900.000 konvertibilnih maraka, što znači da će ukupno biti izdvojeno više od 3 miliona maraka.

Inače, do avgusta će i dalje važiti stari sistem obračuna ovih naknada koje za sve korisnike iznose oko 60 maraka mjesečno.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.