RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Svjedoci rata moraju biti zaštićeni, ali i znati svoje obaveze

U organizaciji Udruženja građana “Vive Žene” Tuzla, danas se u Brčkom, održava radionica koja ima za cilj izradu plana aktivnosti i funkcionisanja uspostavljene institucionalne mreže podrške žrtvama/svjedocima za područje Brčko distrikta BiH.

Radionica se odvija u okviru projekta “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanja novih mreža podrške svjedocima u BiH koji podržava EU.

“Tokom tri godine projekta uspjeli smo da uspostavimo 15 institucionalnih mreža u BiH i organizirali smo niz edukacija za oko 350 profesionalaca iz institucija koji se bave ovom populacijom, svjedocima /žrtvama. Sada svjedoci imaju sveobuhvatnu podršku- prije, u toku i nakon svjedočenja. Izrada akcionog plana za Brčko distrikt ima za cilj da osigura održivost mreže”, kazala je Ajša Memkić iz ovog udruženja.

Koordinator Udruženja porodica nestalih Srba Brčko distrikta BiH, Ljubinka Živanović, istakla je da je ovaj projekat veoma dobar za svjedoke jer imaju, kako je naglasila, puno problema prilikom i nakon svjedočenja.

“Svjedoci imaju jako važnu obavezu. Ne sjećaju se, da li namjerno, ili im se prijeti, ili zbog nečeg drugog i zato procesi propadaju. Zato svjedoci moraju biti zaštićeni, ali i znati svoje obaveze”, dodala je Živanović.

Predsjednik Udruženja logoraša Brčko distrikta BiH, Džafer Deronjić, naglasio je da je ova radionica pokretač svih svjedoka.

“Istakao bih i to da naši svjedoci umiru. Od 18.000 logoraša koji su dobili uvjerenja Saveza logoraša BiH, 36 posto ih je umrlo odnosno preko 5.000. Prema podacima našeg udruženja, u Brčkom imamo već 104 umrlih, a preko 120 ljudi preko 70 godina starosti. Mislim da mnoge stvari nećemo okončati na vrijeme jer svjedoci umiru. Ima i onih koji ne žele da svjedoče. Većina ih se boji. Ja sam devet puta svjedočio i nemam razloga da se bojim jer istina je istina”, kazao je Deronjić.

Voditeljica brčanskog Centra za mentalno zdravlje, Zlata Paprić, je istakla da godinama institucije, pojedinačno svaka u svom domenu, pokušavaju zadovoljiti potrebe svjedoka i žrtava.

“Zahvaljujući mreži koju smo napravili proces je pojednostavljen, kao i naša međusobna intersektorska saradnja. Tako da u krajnjem slučaju, osobama koje su već umorne i iscrpljene, s obzirom na to koliko je već godina prošlo, svi ipak možemo puno lakše pružiti podršku”, istakla je Paprić.

Ovaj projekat provode Udruženje građana “Vive Žene” Tuzla, zajedno sa udruženjem “Medica” Zenica, Fondacijom “Udružene žene” iz Banja Luke i Agencijom za saradnju, obrazovanje i razvoj ACED iz Banja Luke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.