RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Takmičenje osnovaca iz vjeronauke – najbolje Irena Lukić i Marija Mihajlović

Odjeljenje za obrazovanje brčanske Vlade, zajedno sa nastavnim osobljem osnovnih škola, danas je započelo međuškolska takmičenja i to iz više predmeta, odnosno oblasti. Učenici brčanskih osmoljetki danas su provjerili svoja znaja u poznavanju katoličke i pravoslavne vjeronauke, a na takmičenju u II Osnovnoj školi, okupilo se 75 učenika završnih razreda.

«Sve je prošlo u najboljem redu i smatram da ovakva takmičenja podižu, ne samo nivo znanja, u ovom slučaju iz vjeronauke, već doprinose i boljem međusobnom upoznavanju svih učenika u Distriktu, što je dodatni kvalitet», rekao je direktor II Osnovne škole Mario Babić.

Apsolutnu podršku ovakvim takmičenjima dali su i vjeroučiotelji, a koordinator za pravoslavnu vjeronaku u Distriktu, vjeroučitelj Dragan Popović, smatra da su ovakva takmičenja sjajna i da ih treba uvesti i na nivo srednjih škola.

U poznavanju katoličkog vjeronauka, među devetim razredima, najuspješnija je Irena Lukić iz Osnovne škole Bijela. «Lijepo je osvojiti prvo mjesto, mada mi to nije najvažnije. Važno mi je da dobro poznajem svoju vjeru i da su moji roditelji ponosni zbog toga», kazala je Irena Lukić.

Najbolja u poznavanju pravoslavne vjere bila je učenica devetog razreda II Osnovne škole Marija Mihajlović. «Za samo takmičenje nisam se pretjerano dugo pripremala. Drago mi je da sam bila najbolja jer ja i moja porodica nastojimo da živimo onako kako nas vjera uči», istakla je Marija Mihajlović.

Inače, kalendarom takmičenja, predviđeno je da se 24. ovog mjeseca upriliči takmičenje iz poznavanja islamske vijeronauke, kao i nadmetanja za djevojčice u košarci, te muškarsce u malom fudbalu. Takmičenja koja će trajati do maja mjeseca uključivaće nadmetanje u poznavanju jezika, zatim ona iz fizike, matematike, biologije, tehničkog obrazovanja, likovne kulture kao i horskog pjevanja. Tu su takođe nadmetanja u takozvanim malim sportovima, te atletici.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.