RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Tokom porodiljskog odsustva od sljedeće godine puna plata za majke u RS

Buduće majke koje žive i rade na području entiteta Republika Srpska više neće morati strahovati kako i od čega će živjeti tokom porodiljskog odsustva. Vlada RS će od 2020. godine preuzeti obavezu isplaćivanja plata u iznosu 100 posto bruto plate porodilje.

Kako nam je rekla Jelena Vujić iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, u pripremi su izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti RS, nakon čega će zakon biti upućen u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

“Ovim Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti želimo da unaprijedimo sistem dječije zaštite u Republici Srpskoj, prvenstveno njegov pronatalitetni karakter u smislu stimulacije rađanja djece i bolje podrške poslodavcima oslobađanjem troškova za isplate naknada plata porodiljama”, kazala nam je Vujić.

Izmjene će stupiti na snagu od 2020. godine u skladu s Programom ekonomskih reformi RS za period 2018.-2020., kao i Memorandumom zaključenim između Unije udruženja poslodavaca i Vlade ovog entiteta.

“Riječ je o opredjeljenju Vlade Republike Srpske da u trogodišnjem periodu u cijelost preuzme trošak naknada za vrijeme porodiljskog bolovanja zaposlenih osoba s tim da je za 2018. godinu utvrđena obaveza umanjenja osnovice doprinosa za 20 posto, za 2019. godinu 50 posto, a od 2020. godine će 100 posto iznosa bruto plate za porodilje snositi Javni fond dječije zaštite”, dodala je Vujić.

Kada je riječ o pravima iz Zakona o dječjoj zaštiti, RS već izdvaja značajna sredstva. Samo u ovoj godini Javni fond dječije zaštite će za prava iz oblasti dječije zaštite izdvojiti oko 96 miliona KM. Novina je da od ove godine pravo na naknadu imaju i nezaposlene majke u mjesečnom iznosu od 405 KM u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete u trajanju od 18 mjeseci.

Sredstva će biti utrošena i na pomoć za opremu novorođenčeta, dodatak na djecu, refundaciju naknade plate za vrijeme korištenja porodiljskog odsustva, refundaciju naknade plate za vrijeme rada s polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta do tri godine života, refundaciju naknade plate za vrijeme rada s polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege i staranja o djetetu sa smetnjama u razvoju, zadovoljavanje razvojnih potreba djece i pronatalitetna naknada za trećerođeno i četvrtorođeno dijete.

Na području Federacije BiH porodilje još čekaju na zakonsko rješenje. Visina naknada koje primaju razlikuje se od kantona do kantona, a u nekim kantonima ih uopće ne dobijaju, dok je visina naknade za nezaposlene porodilje znatno manja i u KS iznosi oko 266 KM.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.