RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

У БиХ више од 70 одсто „енергетско сиромашних“ становника

sdr

На подручју БиХ има преко 70 одсто, енергетски сиромашних, становника, а то значи да они за мјесечне или годишње трошкове електричне односно топлотне енергије троше више од десет одсто својих примања.

Ово је резултат истраживања које је Центар за екологију и енергију из Тузле провео на узорку од 1.100 домаћинстава и то, на 100 у Тузли и 1.000 домаћинстава у Зеничко – добојском кантону, а предочио данас на Округлом столу у Брчком на тему „Енергетско сиромаштво у БиХ“.

Ово је сасвим нови појам који, између осталог, дефинише однос грађана према стварним или повећању цијена електричне енергије, затим утицај плаћања рачуна за електричну енергију на мјесечна примања, али и на стандард живота грађана уопште.

“Сабирући рачуне, дошли смо до податка да се, трошкови за електричну или топлотну енергију и воду, на мјесечном нивоу, у једном домаћинству крећу око 150 марака. То значи да свако оно домаћинство које има примања испод 1.500 марака спада у енергетски сиромашно”, појаснила је Џемила Агић, директорица Центар за екологију и енергију из Тузле.

Сви резултати истраживања „Енергетског сиромаштва у БиХ“, али и анализе и закључци донесени на округим столовима у вези са овим питањем, достављају се надлежним државним институцијама у циљу рјешавања евидентног проблема.

Данашњи Округли сто у Брчком је, Центар за екологију и енергију, орагнизовао у кооперацији са Фондацијом Хајнрих Боел, те сарадњи са Центром за омладински развој ПРОНИ и Америчким кутком у Брчком.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.