RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

U januaru u Dubrovniku i Splitu najviše bh. turista

Prema podacima Turističke zajednice Republike Hrvatske i zaprimljenim prijavama i odjavama turista kroz sistem eVisitor, tokom januara u Hrvatskoj je boravilo 226.949 turista, 5,52 posto više u odnosu na januar prošle godine, te ostvareno 637.748 noćenja  što je za 7,32 posto više u odnosu na januar 2019.

Od ukupnog broja turista 126.619 su bili strani gosti, a 100.330 domaći. Najposjećeniji su bili tradicionalno najpoznatije hrvatske jadranske destinacije u svijetu – Opatija sa više od 12 hiljada turista, Dubrovnik, u kojem je boravilo blizu 11 hiljada, Split sa više od 10 hiljada registriranih gostiju, te Grad Zagreb sa više od 61 hiljada turista. Najbrojniji posjetitelji glavnog grada bili su iz: Italije, BiH, Južne Koreje, Njemačke i Srbije.

U strukturi ukupnog broja stranih gostiju u R Hrvatskoj na prvom mjestu u januaru su bili turisti iz Slovenije sa 16.740 dolazaka, zatim Italije sa 12.805 dolazaka.

Na trećem mjestu su bili turisti iz BiH sa 12.334 dolaska što je 26,75 posto više nego u januaru lani i 63.360 ostvarena noćenja što je za 15,62 posto više nego u januaru 2019.

Prema zaprimljenim prijavama i odjavama turista kroz sustav eVisitor, tokom januara u Dubrovniku je boravilo blizu 11 hiljada, a registrirano je 30-ak hiljada noćenja – trećinu manje nego u prvom mjesecu lani.

Najbrojniji gosti u januaru u Dubrovniku bili su iz: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kine, Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

Više od 10 hiljada turista posjetilo je u januaru Split što je 20 posto više uspoređuje li se isto razdoblje lani, a najviše je također bilo gostiju iz Bosne i Hercegovine i to 2.727.

Foto: Turistička zajednica Split

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Potres jačine 4,1 po Richteru zatresao Dubrovnik

Radio Brčko

Najpopularnija destinacija svijeta je Dubai, Dubrovnik na listi lokacija “u trendu”

Radio Brčko

Region: Bačen suzavac u splitskom klubu, liječnička pomoć pružena 90-torici posjetitelja

Vladimir Matijević
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!