RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

У Македонији од сутра у употреби полимерне новчанице

У Македонији од сутра почиње употреба полимерних /пластичних/ новчаница у апоенима вриједности од 10 и 50 денара /0,16 и 0,80 евра/, саопштила је Народна банка Македоније.

Ријеч је о новчаницама које се не оштећују лако као паприне и које имају дужи вијек трајања.

Новчанице су израђене од веома танке флексибилне пластичне фолије која омогућава да њихов дизајн садржи безбједоносне заштитне знакове који не могу да се масовно репродукују.

Лабораторијски тестови показали су да се полимерске новчанице топе на температури од 120 степени Целзијусових, што значи да неће бити оштећени у машинама за прање веша.

Увођењем нових новчаница Македонија постаје још једна држава чије су централне банке отпочеле процес полимеризације националних валута.

Аустралија је прва земља у свијету која је увела полимерне новчанице, 1988. године, а које се данас употребљавају у више од 20 држава у свијету, међу којима су Канада, Велика Британија, Нови Зеланд, Малдиви и Румунија.

Нове новчанице ће замијенити стари папирни новац у истим апоенима, који престаје да буде законско средство плаћања, а процес њихове замјене ће трајати до 15. маја наредне године. Старе папирне новчанице послије тог датума моћи ће да се замијене у Народној банци Македоније.

Македонска новчана јединица денар уведена је у употребу 1992. године. Највећа новчаница – 2.000 денара вриједи 32,4 евра.

Извор: http://www.srna.rs/

Фото: Shutterstock

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.