Arhiva

U općini Orašje kritično. Najugroženiji Kopanice i Vidovice

Kako nam javljaju kolege iz Orašja, najkritičnije je stanje na području sela Kopanice i Vidovice. Tanje je potpuno mobilno. Vrši se evakuacija stanovništva iz ugroženih područja. U gradu Orašju su dva prihvatna centra u potpunosti popunjena a otvoren je i treći u novoj zgradi srednjoškolskog centra. Postavlja se obrambeni nasip uz magistralnu cestu Orašje-Tuzla.

Svi radno sposobni stanovnici općine Orašje, a posebno koji imaju mehanizaciju obvezni su da se jave u svojim mjesnim zajednicama kako bi pomogli u obrani od poplava na području općine Orašje, poručeno je iz općinske uprave.

Utovar vreća s pijeskom vrši se na dvije lokacije: Omladinski nasip i Šibovače, a za traktore i kamione osigurano je i gorivo na istim lokacijama. U MZ Kopanicama i Vidovicama  u tijeku je evakuacija stanovništva jer je obrambeni savski nasip popustio. Na magistralnoj točki Tuzla-Orašje u dijelu koji prolazi općinom Orašje postavlja se obrambeni zečji nasip radi preventivnih mjera.

Vodostaj rijeke Save kod Orašja je u opadanju i pao je za 20 cm. Pod kontrolom su i zaobalne vode jer se voda u Šamcu polako povlači. Tijekom noći električna energija bila je u funkciji na cijelom području općine Orašje, osim u Kopanicama i dijelu Vidovica. Na području općine Domaljevac-Šamac električna energija je isključena radi prevencije kao i u dijelu općine Odžak.

Sava orasje

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button