Arhiva

U Sarajevu počeo Međunarodni kongres o očuvanju zdravlja u 21. stoljeću

Šesti međunarodni kongres “Savremeni aspekti u očuvanju zdravlja 21. vijeka”, počeo je danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja informoterapeuta i fitoterapeuta i Centra tradicionalne i alternativne medicine.

Sudionici skupa, koji je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine okupio eminentne stručnjake u oblastima tradicionalne i alternativne medicine, razmatraju mogućnosti apliciranja različitih metoda liječenja s fokusom na sinergiju u liječenju najkompleksnijih oboljenja, te ključne aspekte prevencije i kulture očuvanja zdravlja.

Na ova i druga pitanja koja se nalaze u središtu interesovanja sudionika Kongresa ukazali su – direktorica Centra tradicionalne i alternativne medicine (CTAM) Branislava Rakonjac, direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata UNSA Žana Pozderac Jahović i predsjednik Upravnog odbora CTAM Velija Katica, kao i direktorica Instituta za majku i dijete (pri Udruženju Majka i dijete – Bombon) Belma Šoljanin.

Kako su istaknuli u izjavama za medije uoči održavanja skupa, zdravlje stanovništva predstavlja nemjerljivo bogatstvo i umnogome utječe na različite aspekte i efikasnost društvenog organiziranja.

Naglasili su značaj mijenjanja životnog stila te isključivanja riziko-faktora, što podrazumjeva više fizičke aktivnosti, prestanak pušenja i konzumiranja alkohola i drugih opijata, kao i svojevrsno duhovno iscjeljenje, afirmiranjem pozitivnog načina razmišljanja, uključujući pozitivan pristup životu s puno ljubavi i vedrine.

Po riječima uvodničara skupa, posebna pažnja bit će posvećena stresu kao generatoru brojnih oboljenja u 21 vijeku, kao i preveniranju i liječenju kardiovaskularnih oboljenja koja su na globalnom planu uzročnik smrti u 30 posto slučajeva, a u bh. okvirima taj se udio penje čak do 50 posto ukupnog broja smrtnih slučajeva.

Uime Grada Sarajeva, pokrovitelja Kongresa, njegovo održavanje pozdravio je dogradonačelnik Milan Trivić, potcrtavajući važnost zdravlja koje je u fokusu tog skupa, uključujući i refleksije društvene tranzcije koja je ostavila traga u svim segmentima, pa i u oblasti zdravstva.

Prioritetnim je ocijenio nastojanja orijentirana ka očuvanju i njegovanju zdravlja i prevenciji savremenih oboljenja, te promjene svijesti na tom planu, dajući prednost izbjegavanju spomenutih riziko-faktora koji štete zdravlju stanovništva.

U sklopu Kongresa bit će razmatrane brojne i zanimljive teme, poput posljedica koje je na zdravlja stanovništva ostavila deficitarna ishrana u toku minulog rata (1992-1995.) i u tom kontekstu povećanja učestalosti kancerogenih oboljenja, novog koncepta očuvanja zdravlja osoba treće životne dobi, anksioznosti kao problemu mladih u BiH, aktiviranja procesa samoizliječenja, antibakterijskog djelovanja pčelinjih proizvoda…

U okviru Kongresa u ponedjeljak, 14. oktobra, će u Visokom (Bosanska dolina piramida) biti upriličena predavanja posvećena terapijama kroz energiju, meditacije, kvantnu informaciju, kineske metode samoizlječenja tehnikom disanja, a predavači će, između ostalih, biti direktor Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić i direktorica Centra tradicionalne i alternativne medicine Branislava Rakonjac.

Ulaz na kongres, koji se održava u sarajevskoj Vijećnici 12. i 13. oktobra, otvoren je za posjetioce kojima će, istovremeno, biti omogućeno da urade EKG nalaz i spirometriju.

FENA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button