RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Ugostitelji iz Gornjeg Rahića optuženi za teške krađe na naročito drzak način

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv dvoje ugostitelja iz Gornjeg Rahića kod Brčkog zbog sumnje da su u ugostiteljskom objektu Kaskada na štetu gostiju izvršili seriju teških krađa. Zijadu Karaliću (42) i Lidiji Dimković (36) ovo tužilaštvo stavlja na teret da su od marta do avgusta tekuće godine od većeg broja gostiju na naročito drzak način oduzeli novac i druge dragocjenosti vrijednosti blizu trideset hiljada KM.

Optužnicom podignutom pred Osnovnim sudom Distrikta Karalić i Dimković optuženi su da su s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi od gostiju, za koje su znali da imaju veću količinu gotovog novca, taj novac otuđivali koristeći pogodne prilike u koje su ih dovodili. Tužilaštvo je uz optužnicu sudu dostavilo dokaze da je u svim slučajevima kod oštećenih prethodno izazvana omamljenost i bespomoćnost istovremenom upotrebom alkohola i tableta opojnog dejstva, kakve su i pronađene u pretresu kod optuženog Karalića.

Prema navodima optužnice, njih dvoje su u pića koja su konzumirali gosti stavljali medikament Klozapin, antipsihotik koji se koristi za liječenje specifičnih mentalnih poremećaja, a potom iskorištavali njihovo stanje smanjene svijesti. U jednom broju slučajeva, za koje se optuženi zajedno terete, u pomoć je pozivana i D.Ž. kako bi prethodno zavodila goste, dok u piće ne bude ubačen Klozapin – navodi se u optužnici.

Zasebnim tačkama tog tužilačkog akta Karaliću se stavlja na teret da je sam, nakon upotrebe ovog antipsihotika na istovjetan način, izvršio dvije teške krađe kojima je pribavljena imovinska korist od blizu 12.000,00 KM. On se tako tereti da je u avgustu od A.A. otuđio novčanik sa 4.610,00 američkih dolara, pet debitnih kartica, ručni sat i dva mobilna telefona, oštetivši vlasnika za oko 11.420,00 konvertibilnih maraka.

Prethodno je sredinom maja mobitel vrijednosti od oko 500,00 KM na istovjetan način otuđen omamljenom F.M.

Karaliću i Dimković stavljena su na teret krivična djela teške krađe na naročito opasan ili naročito drzak način (iz člana 281 stav (1) tačka 2) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je propisana kazna zatvora u  trajanju do šest mjeseci do pet godina. Uz to, Karaliću se jednom od tačaka optužnice stavlja na teret i krivično djelo šumske krađe (iz člana 310 stav (2) Krivičnog zakona) počinjeno obaranjem radi krađe većeg broja stabala u šumi K.A. sredinom godine.

Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu optužnica je u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđena. Po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH sadržanom u potvrđenoj optužnici Karaliću je produžen pritvor u kojem se, zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela,  nalazi od 23. avgusta kada je uhapšen i sproveden pred tužioca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.