RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Фискалне касе тек након измјене Закона и усвајања неколико Правилника

Мато Лучић, директор брчанске Дирекције за финансије изјавио је да је за увођење фискалних каса у Брчком потребно измјенити Закон о фискалним системима, те обавити обуку пореских службеника и пореских обвезника који су у складу са Законом обавезни да посједују фискалну касу.

Мато Лучић

„Дирекција за финансије предузела је све кораке како би Закон ступио на снагу 1. јануара 2018. године. Приликом израде Закона користили смо позитивна и негативна искуства сличних закона из Федерације БиХ и Републике Српске. Упркос томе направили смо грешку јер смо овим законом предвидјели да касе набави и плати Влада дистрикта што је немогуће. Поставило би се питање власништва над касама, а вјерујем да би се појавиле и незаконитости у промету касама, а ту су и правилници који то не дозвољавају“, рекао је директор Лучић.

Он је истакао да су, у Дирекцији, приликом доношења правилника који прате овај закон, водили рачуна да пореске обвезнике набавка што мање кошта.

„Ми смо у буџету за текућу годину обезбиједили новац како би се комплетан систем фискализације имплементирао. Како би то кренуло на вријеме, Дирекција за финансије је доставила Влади приједлог измјене Закона и пар правилника који морају бити усвојени. Измјеном Закона, умјесто Владе дистрикта, фискалне касе купиће порески обвезници“, нагласио је Лучић.

По Лучићевим ријечима не постоје разлози за расписивање тендера за набавку фискалних каса. Једини прдуслов приликом набавке касе је да она подржава софтвер на основу кога ће функционисати комплетан систем фискализације.

Разне фискалне касе

„Око 6.000 пореских обвезника колико ће их, према процјени Дирекције, морати да посједују фискалну касу сами ће бирати марку касе коју ће купити. У разговорима које сам имао са привредницима они су се сложили да је то њихова обавеза. У овом тренутку најважније је да Влада усвоји измјене поменутог Закона и да усвоји Правилнике“, нагласио је Лучић.

Говорећи о обуци пореских службеника, али и пореских обвезника, директор Лучић је констатовао да се службеници већ обучавају.

„Успостављена је Комисија за фискализацију међу чије надлежности спада и обука. Како бисмо цијели процес фискализације приближили комплетној јавности дистрикта Брчко, ми планирамо више јавних обраћања гдје ћемо појаснити шта доноси фискализација. Само да подсјетим, Брчко дистрикт је посљедњи кренуо у овај процес у БиХ“, нагласио је директор брчанске Дирекције за финансије Мато Лучић.

Он је закључио да ће фискализација свакако позитивно утицати на тржишну економију чиме ће се значајно смањити обим тзв „сиве економије“ на овом подручју.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.