RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Vijeće ministara BiH o privremenom finansiranju i GP Bratunac-Ljubovija

Vijeće ministara BiH bi na prvoj sjednici u novom sazivu, koja je zakazana za ponedjeljak 30. decembra, trebalo da razmatra Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za period januar – mart 2020. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija ranije je, u izjavi novinarima, izrazio nadu da će Vijeće prije isteka tog roka usvojiti budžet institucija BiH za 2020. godinu i da će se prestati s privremenim finansiranjem prije kraja marta.

Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju višegodišnjeg projekta „Izgradnja graničnog prijelaza Bratunac – Ljubovija“, kao i Informaciju o projektu izgradnje graničnog prijelaza Svilaj, čiji je predlagač Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Tegeltija je najavio da će na sjednici u ponedjeljak biti donesena odluka o izdvajanju dodatnih sredstava Upravi za indirektno oporezivanje za izgradnju graničnog prijelaza Bratunac-Ljubovija. Podsjetio je da je 2017. godine donesena odluka da se izdvoji 11 miliona KM, te da je poslije, kada je napravljena procjena, utvrđeno da se ne može napraviti taj granični prijelaz bez 14,5 miliona KM.

Po njegovim riječima, Upravi za indirektno oporezivanje obezbijeđeno je 14,5 miliona KM i „oni odmah mogu započeti s procedurom izbora izvođača i izgradnjom graničnog prijelaza“. Izrazio je nadu da će taj granični prijelaz biti otvoren do kraja naredne godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je najavio da će na sjednici u ponedjeljak biti razmatrani još neki projekti, koji su bili vezani za kreditna sredstva EIB-a, za gradnju Koridora Vc i završetak izgradnje graničnog prijelaza Svilaj.

Bit će razmatran Nacrt ugovora o finansiranju (Koridor Vc – središnji dio: izgradnja dionica autoceste Poprikuše – Nemila i Tarčin – Ivan) između BiH i Evropske investicijske banke, sa Osnovama za zaključivanje navedenog ugovora.

Na sjednici bi trebao biti razmatran i Prijedlog zaključka o imenovanju predstavnika BiH u međunarodnim finansijskim institucijama – Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

Također, predviđeno je razmatranje prijedloga odluka o imenovanju predsjedavajućeg, zamjenika predsjedavajućeg i članova Odbora za unutrašnju politiku kao i Odbora za ekonomiju Vijeća ministara BiH.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i Zajedničke socioekonomske reforme za period 2019. – 2022. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Тегелтија на Mинхенској безбједоносној конференцији

Radio Brčko

Tegeltija: Stigla potvrda iz “Kovaksa”, 23. marta stižu vakcine “Fajzera”

Radio Brčko

БиХ и Ватикан имају иста гледишта о универзалним питањима

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!