Arhiva

Visoka delegacija iz Švedske od 5. novembra u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini

Prestolonasljednica princeza Viktorija i princ Daniel, te zamjenica premijera i ministrica za okoliš i klimu Švedske Isabella Lövin doputovat će u višednevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini 5. novembra kada će se susresti s bh. dužnosnicima.

Protokolom posjete predviđeno je da delegacija učestvuje u radu konferencije o klimi i inovacijama, a posjetit će i projekte koje podržava Švedska – Muzičku akademiju u Sarajevu i zanat Craft u Konjicu kao i Muzej ratnog djetinjstva, te Zemaljski muzej u Sarajevu.

Planirano je da gosti iz Švedske posjete Trebević, a susrest će se i sa švedsko-bosanskim poduzetnicima i razgovarati s korisnicima švedskih projekata iz svih krajeva zemlje.

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist podsjetila je danas da oko 80.000 ljudi porijeklom iz BiH živi u Švedskoj što za dvije zemlje predstavlja posebnu poveznicu, ocjenjujući da i najavljena posjeta znači produbljivanje saradnje.

Napomenula je da je Švedska treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini, a najveći među državama članicama Evropske unije. Švedska je ove godine u BiH usmjerila 19 miliona eura, a od 1995. godine izdvojila je oko 465 miliona eura za razvojnu saradnju u BiH.

Svrha te posjete je da se ojačaju već dobri odnosi između dviju zemalja, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj jeste da se istakne veliki potencijal zemlje, a glavne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Podrška Švedske fokusirana je na oblast unapređivanja ekonomske integracije sa EU i razvoj tržišne ekonomije, oblast jačanja demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona te na oblast okoliša i smanjenje utjecaja klimatskih promjena.

Osnovne teme na koje će se fokusirati posjeta princeze Victorije i princa Daniela BiH usko su vezane za podršku Švedske, a to su klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Visoka delegacija iz Švedske boravit će u Bosni i Hercegovini do 7. novembra.

Izvor: Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button