Arhiva

Vlada Brčko Distrikta započela razmatranje Informacije o šumarstvu

Vlada Brčko Distritkta na 5. nastavku 27. redovne sjednice danas je započela razmatranje Informacije o stanju šumarstva.

„Savi znamo da se velikim dijelom dešavaju šumske krađe na području Distrikta, naročito u zimskom periodu, da je to veliki problem, da su to lica koja su spremna na mnoge stvari, da koriste čak i naoružanje i da je uglavnom više lica koji pristupaju tim protivzakonitim radnjama. S druge strane, samo je jedan šumar koji pokriva područje, šumari ne idu u paru jer ih nema dovoljno, a šumske krađe se dešavaju u ranim jutarnjim i kasnim večernjim časovima i u vrijeme vikenda“, kazao je Saša Tanić, šef resornog vladinog odjela.

Osim loše regulisanog profesionalnog statusa šumara u odnosu na druga lica koja u službi nose naoružanje, oni nemaju nadležnost da zaustave i zadrže lice koje je u šumskoj krađi. U takvim situacijam obavještava se policija i nadležni inspektor, što ide na ruku drvokradicama.

Ono što je, takođe problem, jeste pitanje nadležnosti samih šumara koji mogu samo da zaustave lice i da pozovu policiju ili inspektora, što je jako komplikovano, a zastarjela su i vozila koja se koriste.

“U službi je šest šumara što je nedovoljno u odnosu na potrebe”, kazao je Tanić i pojasnio da se traži još pozicija na ta mjesta, kao i izmjene organizacionog plana.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button