RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Vlada i Skupština spremne pružiti podršku u rješavanju krize JP “Komunalno”

Vršilac dužnosti direktora JP “Komunalno Brčko”, preduzeća Mirsad Đapo jučer je, o stanju u kojem se nalazi ova firma, razgovarao sa šefom Odjela za komunalne djelatnosti Mićom Stevanovićem, te predsjednikom skupštinske Komisije za komunalnu, javnu djelatnost i zaštitu životne sredine Radoslavom Bogičevićem.

Razgovarano je o stanju preduzeća

“Finansijsko stanje preduzeća je veoma složeno. Završni račun će opet biti negativan, i to za oko dva miliona maraka. Naše obaveze su trenutno iznad pet miliona maraka. Posebno bi nam pomoglo da nam se produži garancija za plaćanje struje kod Razvojne banke RS-a bar do 31. marta. Mora se ići i u izmjene i dopune Zakona o komunalnim djelatnostima i javnim preduzećima, po kojima bi se javnim preduzećima dala javna ovlaštenja”, naveo je Đapo.

Nisu poštovani zakoni

Prema njegovim riječima, intenzivno se radi i na tome da se procedure u preduzeću vrate i poštuju.

“Procedure su dobre i na europskim standardima su, ali pravilnici nisu tako da nigdje nisu poštovani zakoni Distrikta. Plan rada i poslovanja ovdje ne postoji godinu i po. Nema ni plana zapošljavanja, plana nabavke, čak nema ni trogodišnjeg plana. Sada smo, sa potencijalima koje imamo već pripremili plan poslovanja, plan nabavki, te analizu prihodovne strane na način da bar do šestog mjeseca imamo uslove da se finansijski stabilizujemo uz tri miliona rivolving kredita koji imamo. Ono što je gore od tih kredita koji se stalno zanavljaju, jeste činjenica da je valutni rok za plaćanje struje veoma kratak i uvijek smo u poziciji da plaćamo zatezne kamate. A na tri miliona dnevna zatezna kamata je 1.500 maraka. To moramo prevazići”, pojasnio je Đapo.

Potrebna i subvencija

Kako je rekao, posebno očekuje podršku, kada je riječ o sanaciji tri milliona i 600 hiljada maraka, koliko je za šest mjeseci prošle godine struja bila skuplja, da se bar dio subvenira, jer preduzeće samo ne može sanirati toliki iznos.

I korekcija plata

Također je dodao da će se raditi na korekciji postojećih plata kako bi se uskladile sa Zakonom o javnim preduzećima, tako da će biti prostora i da se vrati 10 posto plate radnicima kojima su one prošle godine smanjene.

Vlast spremna pružiti podršku

Đapo ističe da ima dovoljno mogućnosti, te da u načelu postoji i podrška vlasti da pomogne da ova firma ponovo stane na noge, te ostane u sastavu kojem jeste.

On je kazao i da će se uskoro napraviti nova sistematizacija kojoj neće biti cilj otpuštanje radnika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.