RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

“Džender” i ove godine ukazuje na značaj Međunarodne kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja

Brčansko Udruženje aktivnih žena “Džender”, petu godinu za redom, organizuje aktivnosti povodom Međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Cilj je ukazati na značaj Međunarodne kampanje protiv rodno zasnovanog nasilja koja se obilježava u cijelom svijetu i slučajeve nasilja u porodici u Brčko distriktu BiH.

Predsjednica ovog udruženja, Tatjana Ristić, kazala je da će obilježavanje početi sutra na Trgu mladih gdje će se građanima dijeliti bijele trakice i promotivni materijal, kao i u niz trgovina.

Nakon toga će 1. decembra obilježiti Dan borbe protiv side, dijeleći crvene trakice i održavajući sastanke sa drugim udruženjima žena i skupštinskom komisijom za ravnopravnost polova, a 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava ove aktivnosti će biti završene.

“Sve naše aktivnosti rezultuju time da nam se poslije svake aktivnosti javi neka od žrtava koja je preživjela nasilje u porodici, koje uputimo na vladine institucije koje im mogu pomoći”, dodala je Ristić.

Prema njenim riječima, u Policiji Brčko distrikta, u ovoj godini je prijavljeno 14 slučajeva nasilja u porodici, dok je u 2016. godini u Tužilaštvu podneseno 11 prijava protiv 11 osoba, te podignuto i potvrđeno osam optužnica za osam osoba.

“U ovoj godini je 19 podnesenih prijava protiv 20 osoba, a podignuto je i potvrđeno 10 optužnica protiv 10 osoba. U centru za socijalni rad u 2017. godini imaju 36 prijava u kojima je intervenisala i Policija”, precizirala je Ristić.

Ona je naglasila, da raspolažu i sa informacijom da će se prednacrt Zakona o zaštiti od nasilja u porodici uskoro naći u Skupštini na razmatranju.

Član ovog udruženja, Nataša Ristić, kazala je da je brčansko Udruženje aktivnih žena Gender dio projekta koji realizuje Fondacija udružene žene Banja Luka, u saradnji sa Udruženjam građana Viva Žene, a koji podržava UN Women ureda u BiH.

“Dio smo projekta “Osnaživanje prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i u porodici Brčko distrikta”. Dio smo radne grupe za izradu lokalnog akcionog plana i protokola postupanja u slučaju nasilja prema ženama i u porodici. Radnu grupu je imenovao graonačelnik, koji je na taj način podržao borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicima, kao i standarde propisane Konvencijom savjeta Evrope o borbi protiv nasilja u poodici i nasilja nad ženama”, dodala je Ristić.

Sve aktivnosti koje realizuje ovo udruženje su podržane od strane Vlade Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.