Arhiva

Za pošumljavanje više sredstava

Članovi brčanske Vlade usvojili su na posljednjoj sjednici Odluku o gazdovanju šumama u privatnom, ali i u vlasništvu Distrikta za 2015. godinu, s tim da je gradonačelnik Distrikta Anto Domić predložio da se za pošumljavanje šuma u privatnoj svojini izdvoji više sredstava od planiranih.

„Imajući u vidu da smo prošle godine na području Distrikta imali milijunsku razinu voda i da se pojavio broj klizišta kakav nikada prije nije bio u jednoj godini, te da smo tijekom prošle godine intenzivno radili na otklanjanju “uskih grla“ koja su pogoršavala stanje u poplavama i stanje sa klizištima, nužno je takve radnje i aktivnosti nastaviti i u ovoj godini ukoliko želimo biti društveno-odgovorna administracija koja uči iz tih iskustava. Raspravljajući o ovim planovima upravljanja privatnim i državnim šumama, u kojim se spominje i pošumljavanje površina koje su bile pod šumama, u njima je planiran manji iznosi za te svrhe nego ranijih godina. Zbog toga sam reagirao i tražio da se u planu stavi više novca i da se on razvrsta za zanavljanje šuma gdje se bude skidala drvna masa, ali i da se naplavi plan zasade šume na prostorima koja su sada klizišta, ali i onih koja su potencijalna za stvaranje klizišta u budućnosti“, pojasnio je Domić.

VLADA 6

Prema riječima Dževdeta Šahovića, šefa Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, na prijedlog većine članova Vlade usvojeno je da se za ove svrhe umjesto planiranih 20.000 maraka izdvoji 40.000 maraka, uz obrazloženje da se dio sredstava mora utrošiti na područjima gdje su se pojavila klizišta i erozije u rječnim tokovima.

„Da se tu planira pošumljavanje sa sortama drveća koja brzo rastu, puštaju žile i imaju što dublje korijenje, da bi se u budućnosti štete od poplava i klizišta smanjile na što moguću mjeru“, pojasnio je Šahović.

VLADA 4

Još je istakao da bi se osim redovnog, ovo dodatno pošumljavanje, kada je riječ o klizištima, trebalo izvršiti na području Rašljana, Gornjeg Zovika, Štrepaca, te ako bude mogućnosti i uz korita bujičnih rijeka gdje je došlo do odronjavanja zemljišta.

Izvor naslovne fotografije:novosti.rs

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button