RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici analiziran sa nevladinim sektorom

Članovi  Komisije za ravnopravnost polova brčanske Skupštine, na sastanku sa predstavnicima nevladinog sektora, izanalizirli su aktuelnu situaciju u svakodnevnom radu ovih organizacija sa akcentom na sprečavanje nasilja u porodici, te odredbama nacrta zakona koji reguliše ovu oblast u Distriktu.

Veoma je važno da, kroz amandmane i stavove nevladinih organizacija, maksimalno prilagodimo zakonske odredbe kako bi stvorili preduslove da zakon u praksi bude što je moguće sveobuhvatniji.

«Nakon dvije godine kontinuirane priče o nasilju u porodici, Zakon će naredne sedmice razmatrati Vlada, a potom ulazi u parlamentarnu proceduru. S obzirom na mogućnost amandmanskog djelovanja, veoma su nam važna zapažanja nevladinih organizacija i njihova podrška donošenju zakona», istakla je predsjednica Komisije za ravnopravnost polova Skupštine Distrikta, doktorica Lidija Ljubojević.

Zajednički je stav učesnika sastanka da je ovaj zakon više nego neophodan Distriktu jer nasilje unutar poprodice je iz godine u godinu sve izraženije.

Posebno je, još jednom, naglašena činjenica da se cjelokupna zajednica mora uključiti u rješavanje ovog problema, u čemu posebnu odgovornost imaju javne službe, Policija i Pravosuđe, a nevladin sektor je spreman preuzeti svoj dio odgovornosti, kroz rad na terenu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.