RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Završena anketa o uticaju deponije u Brčkom

Udruženje građana “Demos” iz Brčkog proteklih nekoliko mjeseci realizovalo je  Projekat uticaja gradske deponije na kvalitet života u mjesnim zajednicama Ilićka, Grčica i Donji Brezik.

Na osnovu analize rezultata anketnog istraživanja u kojem je učestvovalo 1.000 ispitanika iz ovih naselja zaključeno je da deponija na trenutnoj lokaciji uzrokuje  negativne posljedice na kvalitet života građana, te da je treba što prije ukloniti.

Stanovnici ove tri mjesne zajednice koje se nalaze u neposrednoj blizini gradske  deponije u Brčkom već godinama ukazuju na probleme koje im gotovo svakodnevno stvaraju neprijatni mirisi sa deponije jer se ona nalazi u neposrednoj blizini stambenih objekata. Na žalost, do sad, nije rađeno ispitivanje javnog mnijenja na ovu temu tako da je ova anketa na urađenih hiljadu stanovnika sa tog područja sada relevantan dokument koji nadležne institucije trebaju što prije razmotriti jer su se anketirani vrlo konkretno izjasnili u kojim segmentima života im deponija predstavlja problem. Zdravlje je u tom slučaju na prvom mjestu”, ističe Božidar Jović, predsjednik Udruženja “Demos”.

Jović je naglasio da su ovi podaci još porazniji kada se zna da Osnovnu školu u naselju Ilićka pohađa oko 400 djece, a u toku su aktivnosti i na izgradnji obdaništa na tom području.

Sličnog razmišljanja da deponija na trenutnom lokalitetu predstavlja veliki ekološki problem kojeg treba što prije riješiti je i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić. On je u izjavi za “Radio Brčko” potvrdio da se o problemu deponije da li u obliku njene sanacije ili odvoza otpada na neku drugu deponiju već dugo razmišlja, a da je regionalna eko deponija na području Opštine Bijeljina jedno od rješenja.

Rezultati ankete sa mišljenjem stanovnika iz mjesnih zajednica Ilićka, Grčica i Donji Brezik dostavljeni su političkim strankama koje participiraju u vlasti te institucijama Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.