Arhiva

Završna aktivnost u okviru 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama

U organizaciji brčanskog Udruženja GENDER, u okviru projekta „Dani protiv rodno zasnovanog nasilja Brčko distrikta BiH“ održan je okrugli sto pod nazivom „Zajedno protiv nasilja“.

Cilj okruglog stola je uspostaviti alijansu ženskih udruženja kako bi zajednički rješavale pitanje nasilja nad ženama, žrtvama nasilja i rodno zasnovanog nasilja uopšte, u saradnji sa rodnim mehanizmima i institucijama Distrikta koje se bave ovim pitanjem, istakla je Tatjana Ristić, predsjednica Udruženja aktivnih žena Gender Brčko.

tanja

Ovom prilikom prezentovani su i podaci o slučajevima nasilja u porodici i nasilja nad ženama u toku ove, i u prethodne dvije godine u Brčkom.

„U 2012. godini u Policiji je zabilježeno osam, u 2013. četrnaest, a u toku 2014. godine do kraja novembra 11 prijava slučajeva nasilja u porodici. Za terapiju u Centru za mentalno zdravlje, u prošloj godini prijavilo se 29 osoba, dok je u Centru za socijalni rad tokom 2012. godine bilo 58 prijavljenih slučajeva, tokom 2013. 52, i do sada u toku ove godine 32 slučaja. Što se tiče Tužilaštva, tokom 2012. godine procesuirano je 11 slučajeva, u prošloj godini 13, i sada osam slučajeva nasilja nad ženama“, precizirala je Ristić.

Član Radne grupe za ravnopravnost polova Vlade Brčko distrikta i institucija, Slobodan Ristić kazao je da je ova grupa sastavila akcioni plan za period 2015.- 2016., koji je Vlada usvojila, a u kojem se sve svodi, kako je naglasio, na ravnopravnost žena u institucijama Distrikta.

„Akcioni plan sadržava i druge aktivnosti, a interesantna je oblast zaštite žena koje se bave poljoprivredom, odnosno žena sa sela. Tu akcioni plan predviđa određene aktivnosti kroz medijske kampanje, brošure i slično“, pojasnio je Ristić.

Lidija Ljubojević, predsjedavajuća skupštinske Komisije za ravnopravnost polova podsjetila je da Distrikt nema Zakon protiv nasilja u porodici.

„Zadatak ove komisije zajedno sa nevladinim sektorom i članovima vlade jeste da se potrudimo da taj zakon što prije doživi svjetlost dana i da se počne primjenjivati jer je neophodan s obzirom da imamo iskustava i saznanja da nasilje zbilja postoji. Svi zajedno u zajednici se moramo boriti protiv toga“, istakla je Ljubojević.

Okruglom stolu prisustvovala je i Radmila Žigić, zamjenik direktora fondacije Lara iz Bijeljine, koja već treću godinu upravlja sigurnom kućom za žene žrtve nasilja u porodici.

„ Do sada smo pružili pomoć za blizu 70 žena i djece žrtava nasilja u porodici, među kojima je bilo i žena i djece sa područja Distrikta“, dodala je Žigić.

Projekat  „Dani protiv rodno zasnovanog nasilja Brčko distrikta BiH“ finansira Vlada Brčko distrikta BiH i jednim dijelom brčanska Skupština.

gender 1

gender

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button