RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Arhiva

Zbog niskih plaća iz RS odlaze šoferi i inžinjeri, u saobraćaju angažovani penzioneri

Iz Republike Srpske (RS) odlaze šoferi, ali i inžinjeri, i to zbog niskih plaća, koje se moraju povećati u narednom periodu – upozorili su danas iz Sindikata saobraćaja i veza.

Predsjednik tog sindikata Nebojša Đokić je rekao da su plaće u oblasti saobraćaja „nedopustivo male“.

-Za prošli mjesec prosječna plaća u toj oblasti iznosila je 691 KM i za 220 KM je manja od prosjećne zarade u RS i učestvuje u potrošačkoj korpi sa svega s 36 posto – rekao je Đokić.

Vozači su, kaže, postali deficitarna radna snaga, jer iz RS odlaze zbog lošeg materijalnog položaja, pa su poslodavci prinuđeni da angažuju i penzionere.

– Zamislite kakva je bezbjednost saobraćaja, ako ih vozi neko ko je završio radni vijek i ima više od 65 godina starosti. Ali poslodavci nikako da shvate da samo značajnim povećanjem plaća mogu zaustaviti odliv radne snage i da će RS doći u situaciju da neće imati ko da radi – rekao je Đokić na konferenciji za novinare.

I Nikola Stojanović, predsjednik Sindikalne organizacije infrastrukture Željeznica RS-a je dodao da im plaće nisu povećane godinama te očekuju da se izvrši sistematizacija po stvarnim potrebama i utvrdi odgovornost menadžmenta za prethodno loše stanje.

U tom javnom preduzeću u toku je proces restrukturiranja i broj radnika je s 3.600 koliko ih je bilo 2008., smanjen na oko 2.400.

Za prvih pola godine prikazana je dobit u Željeznicama RS-a od pet miliona KM, pa sindikalci očekuju i značajnije povećanje plaća, jer im nedostaje stručni kadar koji odlazi, dok je višak radnika u administraciji.

Sindikalci 2. septembra očekuju sastanak s poslodavcima kako bi dogovorili dinamiku nastavka pregovora o granskim kolektivnim ugovorima.

Izvor: FENA

Foto: Internet, Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Poljska građevinska firma nudi novac onome ko joj pomogne da nađe nove radnike

Radio Brčko

U narednih pet godina BiH planira da napusti svaki treći stanovnik

Radio Brčko

BiH: Putem međudržavnog sporazuma više od 500 medicinskih radnika otišlo u Njemačku

Radio Brčko