RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHDobre vijesti

U decembru UNESCO odlučuje o upisu Nevesinjske olimpijade i Tradicije uzgoja konja lipicanera

Na zasjedanju Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a koje će biti održano početkom decembra ove godine bit će razmatran prijedlog za uvrštenje Nevesinjske olimpijade u Registar najboljih praksi očuvanja, te serijska nominacija Tradicije uzgoja konja lipicanera u koju je BiH takođe uključena.

Bosna i Hercegovina obiluje brojnim graditeljskim, spomeničkim, prirodnim, materijalnim i nematerijalnim dobrima koja zaslužuju mjesto na Listi svjetske baštine UNESCO-a.

Iz Državne komisije za saradnju s UNESCO-om podsjećaju  kako je osnovni preduslov da neki lokalitet bude nominovan za upis na Listu svjetske baštine da bude pod najvišim stepenom zaštite u zemlji koja ga kandiduje.

Iz Komisije navode nekoliko dobara Bosne i Hercegovine za koja se očekuje upis na Listu svjetske baštine.

Jedno od najatraktivnijih prirodnih dobara je pećina Vjetrenica za koju je Nominacioni fajl za upis na Listu svjetske baštine dostavljen Centru za svjetsku baštinu 2021. godine, te potom ponovo početkom 2022. godine.

Komisija je također još 2017. godine podržala inicijativu Nacionalnog parka Una za upis Martinbrodskih slapova i Štrbačkog buka na Tentativnu listu BiH.

Kad je riječ o Martinbrodskim slapovima, oni su upisani na Tentativnu listu 2019. godine i trenutno je u toku rad na pripremi Nominacionog fajla za njihov upis na Listu svjetske baštine.

Prašuma Perućica je upisana na Tentativnu listu BiH 2017. godine. Također je Ministarstvo civilnih poslova BiH u decembru 2021. dalo podršku Općini Jajce za predstojeće aktivnosti na pripremi nominacije za upis Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

Iduće godine se navršava 30 godina od članstva BiH u UNESCO-u. Iz Komisije za saradnju s UNESCO-om tim povodom osvrnuli su se na neke od najznačajnijih stvari koje su urađene u tom dugom periodu.

Na Listu svjetske baštine su upisana četiri dobra iz BiH – Stari grad oko Starog mosta u Mostaru, Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, 22 nekropole sa stećcima u okviru serijskog dobra Steći-srednjovjekovni nadgrobni spomenici te Prašuma Janj u okviru serijskog dobra Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Evrope. Na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva su upisana četiri elementa – Zmijanjski vez, Konjičko drvorezbarstvo, Branje trave Ive na Ozrenu i Tradicija takmičenja u košenju trave na Kupresu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.