RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijesti

U distriktu nema bolesti kvrgave kože goveda

Bolesti  kvrgave kože goveda  za sada nema na području distrikta Brčko i BiH, potvrdila nam je danas Marija Janković, doktor veterine u Javnoj veterinarskoj stanici u Brčkom.

Velika je stvar što su dosadašnje mjere pokazale da nema nijedan zabilježen slučaj ove bolesti u BiH.Ali i  pored toga  na području BiH, a time i distrikta Brčko su preduzete mjere  zaštite odnosno  kontrole kretanja životinja   kako bi se spriječilo da ova bolest dospije na naše područje, istakla je Janković.

Ona kaže da je ova bolest registrovana u državama u regionu koje su već preduzele mjere zaštite prije svega vakcinacije i neškodljivog uklanjanja oboljelih životinja. Prema njenim riječima  na snazi je zabrana prometa stoke između BiH i država u okruženju.

Bolest kvrgave kože je virusna bolest, ne prenosi se na ljude, ali  nanosi velike ekonomske štete stočarstvu. Bolest se  prenosi krpeljima i komarcima, a uočljivo je  da ruta kretanja ove bolesti ima veze i sa rutom kretanja migranata. Bolest kvrgave kože je prije godinu dana  zabilježena u Grčkoj, a odatele se preko Makedonije širila na Srbiji, Crnu Goru i Hrvatsku. U BiH se za sada ne provodi vakcinacija goveda protiv ove bolesti.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.