RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Macron rekonstruisao vladu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak je rekonstruisao svoju vladu u potrazi za novim početkom svog drugog mandata, nakon neuspjeha u osvajanju parlamentarne većine prošlog mjeseca.

Iako je konačno popustio pod pritiskom javnosti smijenivši Damiena Abada, ministra za solidarnost i osobe sa invaliditetom koji se suočavao s istragom za silovanje, malo je bilo znakova velike obnove koja bi mogla preokrenuti Macronovu sudbinu.

Ova promjena u vladi Francuske u ponedjeljak donijela je neka nova lica, uključujući Abadovu zamjenu, šefa francuskog Crvenog križa Jean-Christophea Combea i doktora hitne pomoći Francoisa Brauna za ministra zdravstva, javlja AFP.

Glavni ekonomist OECD-a Laurence Boone imenovan je ministrom evropskih poslova, zamijenivši Macronovog lojalistu Clementa Beaunea koji je poznat javnosti po verbalnom obračunu sa zagovornicima Brexita. Beaune je premješten u ministarstvo saobraćaja.

Ostala mjesta u kabinetu od 41 člana većinom su pripala političarima iz različitih frakcija u Macronovu taboru. Ministri vanjskih poslova, finansija i odbrane ostali su na svojim mjestima.

Christophe Bechu, gradonačelnik Angersa, grada i upravnog središta departmana Maine-et-Loire, i blizak saveznik bivšeg premijera Edouarda Philippea, imenovan je ministrom okoliša. Njega je predsjednik dugo zagovarao kao glavni prioritet za sljedećih pet godina.

– To je poruka vojnicima: lojalnost će biti nagrađena. Gledajući unaprijed u nadolazeće mjesece, kada će se glasanje o novim zakonima vjerovatno svesti na samo nekoliko glasova – objavio je Frederic Says, politički komentator televizijske kuće France Culture, na scvom Twitteru.

Prvi test za novu vladu bit će 6. jula, kada će premijerka Elisabeth Borne predstaviti svoju politiku pred parlamentom.

Izvor: Fena
Foto:Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Buster doza vakcina dostupna svim građanima Francuske

Radio Brčko

Decathlon u Francuskoj prekida prodaju kanua kako bi ‘obuzdao’ prelaze migranata

Radio Brčko

Da li je ovo početak kraja pandemije koronavirusa?

Radio Brčko