RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

За изазивање пожара предвиђене новчане казне и до 1.500 марака

Недавно усвојеним измјенама и допунама Закона о заштити од пожара дистрикта Брчко за изазивање пожара предвиђене су новчане казне од 150 до 1.500 марака умјесто досадашњих које су износиле од 100 до 1.000 марака.

Сенад Каменашевић шеф Професионалне ватрогасне јединице у Брчком каже да су ватрогасци у прошлом мјесецу интервенисали на гашењу 19 пожара и имали 29 техничких интервенција, док су за три дана јула угасили један пожар и имали седам техничких интервенција.

Камењашевић је позвао грађане да уколико врше паљење, о томе обавијесте ватрогасце који су спремни, без накнаде, извршити и дежурства на терену како се ватра не би отела контроли и угрозила људе и материјална добра.

Према његовим ријечима измјенама и допунама Закона о заштити од пожара у Брчком предвиђено је да се на основу процјене и приједлога шефа Одјељења за јавну безбиједност може предложити провођење посебних мјера заштите од пожара од интереса за Брчко дистрикт у текућој години како би се спријечило било какво евентуално угрожавање људских живота или материјалних добара. Камењашевић напомиње да су измјенама Закона поправљена и одређена застарјела рјешења када су  у питању квалификације самог руководног кадра. На основу овог Закона шеф Професионалне ватрогасне јединице и његов замјеник могу на основу оправдане сумње да је радник Професионалне ватрогасне јединице под утицајем алкохола или опојних дрога, радника упутити на медицински преглед у здравствену установу или извршити тестирање на алкохол или опојне дроге, уколико Професионална ватрогасна јединица има техничке могућности да изврши тестирање и уколико радник пристане да тестирање врше шеф Професионалне ватрогасне јединице или његов замјеник.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.