Izbori 2022

Koalicija Pod lupom: Prekinuto glasanje na biračkom mjestu u Novom Gradu

Kolicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe da je za Opće izbore u saradnji sa 85 organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i pojedinaca angažovala na izborni dan skoro 2.000 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na biračkim mjestima i u lokalnim izbornim komisijama.

Podatke sa terena zaprima Pozivni centar Koalicije ”Pod lupom”, a na otklanjanju izbornih nepravilnosti radi Pravni tim Koalicije „Pod lupom“, dok se izvještavanje vrši u realnom vremenu.  Za sve posmatrače omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

Teško kršenje Izbornog zakona zabilježeno je u Novom Gradu u Republici Srpskoj gdje je glasanje prema posljednjim informacijama zaustavljeno. Slučaj se odnosi na donošenje dva bunta označenih glasačih listića na biračko mjesto u Hozićima (007B051).

Policija je prema posljednjim informacijama na terenu i radi na rješavanju slučaja.

U 89 posto slučajeva, svi članovi biračkog odbora su bili prisutni na biračkim mjestima u 6.00 sati.

Na skoro svim biračkim mjestima nisu zabilježeni problemi sa izbornim materijalom, dok na manje od jedan posto posmatranih biračkih mjesta glasački listići nisu ručno brojani.

Zabrinjava podatak da na skoro 23 posto  biračkih mjestu u zemlji  nije izvješena lista članova biračkog odbora na kojem se vidi naziv političkog subjekta za svakog člana biračkog odbora, a što je obaveza.

Na skoro 8 posto biračkih mjesta, lista je izvješena, ali na njoj stoji šifra, umjesto naziva političkog subjekta.

Na skoro svim biračkim mjestima, glasačka kutija je pokazana prazna prije otvaranja biračkih mjesta.

Ukupno 79 posto biračkih mjesta otvoreno je tačno u 7.00 sati, do 7.15 otvoreno je 18 posto biračkih mjesta, a preostala biračka mjesta sa kašnjenjem do sat vremena.

Na svim biračkim mjestima je osigurana tajnost glasanja, odnosno glasačke kabine su postavljene na način da niko ne može vidjeti za koga je birač glasao, ali u skladu sa novom procedurom prema kojoj je otvor glasačke kabine okrenut prema posmatračima i članovima biračkih odbora.

Iz Koalicije „Pod lupom“ su pozvali građane i građanke da prijave sve uočene nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“ putem besplatnog broja 080 05 05 05, obrasca ‘Prijavi izbornu nepravilnost’ (https://neregularnosti.electionsobserver.org/) na našoj web stranici www.podlupom.org ili putem  društvenih mreža, saopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!