RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

U povodu Međunarodnog dana zaštite maternjeg jezika , Gradskoj knjižnici Brčko distrikta donirano 150 knjiga

Povodom Međunarodnog dana zaštite maternjeg jezika koji se obilježava 21. veljače 2015 godine , Partija demokratskog progresa Općinski odbor Brčko i Savjet Mladih PDP-a su Gradskog biblioteci-knjižnici u Brčko distriktu poklone paket knjiga, kazao je Miodrag Peranović član rukovodstva PDP-a OO Brčko i zastupnik u Skupštini Brčko distrikta.
Peranović dodaje da donirani paket uglavnom sadržava knjige lektire za osnovce , i navodi da komplet koji je danas uručen sadržava 150 knjiga podjeljenih u oko 100 naslova.
Jasna Maglov direktorica Gradske biblioteke -knjižnice se prije svega zahvalila na donaciji i kazala da ovaj poklon govori o značaju knjižnice, kao i svijesti građana o njenom značenju. Maglov ističe da je donacija veoma značajna i za fond i za čitatelje i da ona omogućava raznovrsnost izbora , pa se stoga raduju svakoj knjizi , bilo kupljenoj ili doniranoj. Ona je još kazala da oni u knjižnici stalno ističu da je potrebno od najranijeg djetinjstva navikavati djecu na knjigu.
Opće je mišljenje da se veoma malo čita, ali Maglov ističe da smo svi svjesni novoga doba, doba interneta i drugih modernih tehnologija, ali je mišljenja da se više čita nego što je to uvriježeno mišljenje.
Donacije nisu tako česte, mada su imali doncija ,od pojedinih banaka, drugih knjižnica, navodi Maglov, i dodaje da to sve ovisi o svijesti ljudi i koliko shvataju značaj knjige i knjižnice kao i čitanja uopće za sve, a posebice za mlade ljude.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.