RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Kultura

Ahmed Karahasanović- budući nasljednik Rejhana Demirdžića

Učenik VI razreda Petnaeste osnovne škole u Šatorovićima, Ahmed Karahasanović, dječak je koji ima izrazit talent za recitovanje tradicionalnih dugih pjesama Bošnjačkog naroda.

Ahmedov talent je prepoznala njegova nastavnica Bosanksog jezika Tidža Omerović, koja najviše radi sa njim i priprema ga za nastup, a pored nje ima i veliku podršku svojih roditelja jer je za pripremu jedne ovakve recitacije potrebno i oko mjesec dana.

ahmed karahasanovic 3Pored školskih priredbi zapaženi su njegovi nastupi na obilježavanju godišnjice brčanskog Udruženja žena Bošnjakinja, u televizijskog emisiji u povodu Bajrama, a naročito na akademijama u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Brčko gdje je publika bila oduševljena njegovim recitovanjem.

Ovaj talentovani dječak pohađa i dramsku sekciju u svojoj školi, što se primjeti tokom njegovih nastupa, a za njegov talent zaslužna je i činjenica da je u džematu Šatorovići najmlađi svršenik hatme, tako da je savladao poseban izgovor glasova koji se koristi prilikom učenja Kur'ana , a koji koristi kada recituje.

Također, Ahmed učestvuje i na „Noćima Kur'ana „ i učač je Ilahija u džematu Šatorovići, tačnije solista, a svira i instrumente tarabuk i kudum za vrijeme tih nastupa.

Najviše voli da recituje monolog „Pismo mula Mehage“, koju je izvodio rahmetli Rejhan Demirdžić, bosanskohercegovački pozorišni, filmski, radijski i televizijski glumac i televizijski scenarista.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.