RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Austrijski književnik Karl-Markus Gauss održao književnu večer u Islahijetu Brčko

Ugledni austrijski književnik, urednik i književni kritičar Karl-Markus Gauss održao je sinoć uspješnu književnu večer u Islahijetu Brčko u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine.

Govoreći o porukama koje javnosti odašilju njegove knjige, poglavito dva sinoć promovirana djela, Gauss je kazao da on u svom pisanju posebno opservira periferije gradova i ljude o kojima piše, pogotovo mlade ljude koji moraju odlučiti da li ostati ili otići živjeti negdje drugdje. On je kazao da to nije samo društveni problem u Bosni i Hercegovini nego i u drugim mjestima i državama o kojima je pisao.

Karl-Markus Gauss

„Meni je 70 godina i žao mi je što sam tek sad prvi put u Brčko distriktu, a interesuju me ustvari, historija ovog grada, njegovi konflikti, ali i utopije koje zamišlja i ima ovaj grad. Ne bih želio zvučati prepotentno kada na vaše pitanje odgovorim – da mi se sve moje knjige i svi moji radovi dopadaju, ali bih ipak za ovu priliku izdvojio radove o periferijama koje sam ispisao u svom prethodnom zaista dugom spisateljskom periodu. Sebe gledam kao austrijskog pisca koji piše na njemačkom jeziku što je naravno, drugačije od njemačkog pisca“, poručio je Gauss. On je dalje napomenuo da je kroz vrijeme došao do jedne njemu veoma značajne odluke, a to je interesovanje kako se ljudi odnose i komuniciraju u nekim miješanim sredinama, bez obzira da li pričaju o ratu ili pozitivnim utopijskim dešavanjima u takvim sredinama gdje paralelno egzistiraju različite kulture, običajnosti i načini življenja.

„Želim jednostavno da putujem do takvih sredina i ne želim da samo objektivno prikažem stvarnost u smislu – kako stvari stoje, nego kao pisac želim to subjektivno da prikažem“, rekao je Gauss.

Saradnica u Austrijskom kulturnom forumu u Sarajevu Ajla Korajac, koja je ujedno bila i prevoditeljica izjave za medije pisca Gaussa, napomenula je da je do realiziranja ove književne večeri nakon Sarajeva u Brčkom, došlo zahvaljujući direktorici Austrijskog kulturnog foruma Sabini Kenthaler koja je dobra drugarica Karl-Markusa Gaussa, kao i našeg istaknutog književnika Dževada Karahasana.

„Njih dvojica su dugogodišnji prijatelji i zapravo je bila ideja da se ovdje napravi jedan lijep susret bosanskohercegovačkog i austrijskog pisca, ali nažalost, zbog zdravstvenih razloga Karahasan danas nije mogao biti ovdje, tako da smo na kraju odlučili da dovođenjem pisca Gaussa u Brčko istrajemo na ideji jer je Karl- Markus Gauss sa svojim pisanjem o tim, kako on kaže, periferijama bitan za čitavu Evropu i naravno Bosnu i Hercegovinu“, napomenula je Korajac.

Karl-Markus Gauss rođen je u Salzburgu 1954. gdje živi i radi kao urednik književnog časopisa Literatur und Kritik. Do sada je objavio dvadeset i pet knjiga eseja, putopisa, reportaža i kritika. Nagrađen je brojnim nagradama, između ostalih Prix Charles Veillon, Georg-Dehio Preis, nagradom Bruno Kreisky, austrijskom državnom nagradom za književnost, Mitteleuropa-Preis, a 2018. godine i nagradom Jean Améry.

Knjiga Europljani u izumiranju dobila je Nagradu Albert Goldstein austrijskog kulturnog foruma za promicanje suvremene austrijske književnosti u Hrvatskoj. Objavljuje u vodećim listovima kao što su Die Zeit, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Presse, Neue Zürcher Zeitung i drugi.

Književna večer održana je na njemačkom jeziku uz simultano prevođenje na B/H/S. U predstavljanju su učestvovali prof. Vahidin Preljević i prof. Naser Šećerović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.