RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Dobre vijestiKultura

Brčacima predstavljen zbornik „Sarajevski dugi pucnji 1914“

U organizaciji brčanske Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, u subotu je u prostorijama Islahijeta, a u sklopu aktivnosti predstavljanja Brčanki i Brčaka koji su kroz obrazovanje, stručno usavršavanja i rad, u BiH i svijetu postigli zapažene rezultate u nauci, kulturu i umjetnosti, predstavljen dr. Vahidin Preljević.

VAHIDIN P 1

Ovom prilikom predstavljena je i knjiga koju je priredio dr. Preljević, „Sarajevski dugi pucnji 1914“, koja obrađuje Sarajevski atentat kao kulturološki fenomen.

„Radi se o dva izdanja koja su proizašla iz istog projekta vezanog za konferenciju održanu prije dvije godine, na temu Sarajevski atentat- događaj koji je na početku lanca uzroka i posljedica koji su doveli do Prvog svjetskog rata. Tim događajem se iz perspektive različitih disciplina bavi ukupno 45 autora iz 20-tak zemalja. Mi smo stavili težište da taj događaj ne obradimo isključivo sa aspekta historiografije, već upravo iz multidisciplinarnog rakursa, različitih disciplina i polazišta. Htjeli smo doprinjeti tome da se ovaj događaj analizira kao fenomen današnjice, i šta je on proizveo za naše identitete, razumijevanje samih nas i razumijevanje naših zajednica“, istakao je Preljević.

Knjiga osim bosanskohercegovačkog, ima i njemačko izdanje, a cijeli projekat je finansiran i podržan od strane Evropske unije.

U predstavljanju Vahidina Preljevića i spomenute knjige učestvovao je i doc. dr. Almir Bašović, koji je istakao da je Preljević jedan od najboljih bh prevodilaca, koji je sa svojim kolegama uradio blistave prevode važnih pisaca moderne evropske književnosti.

VAHIDIN P 2

VAHIDIN P 4

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.